Loon op Zand / Witte Kasteel / Borg van Venloen

Adres Kasteellaan 17

bed & breakfast

kantoor
kantoor

B&B In het Neerhuis

Over van middeleeuwse toestand:

In de kelder zijn fundamenten teruggevonden van de oorspronkelijke woontoren. Deze had muurdiktes van 2 m. Zijn huidige gedaante kreeg het kasteel in 1777, toen de oorspronkelijke donjon (versterkte woontoren) tot en met de eerste verdieping werd gesloopt en er op de dikke muren een nieuw landhuis werd gebouwd. De gevelindeling van het huidige kasteel is dan ook typisch achttiende-eeuws; ook de voorgebouwen en de tuinen dateren uit deze periode.

Afm. hoofdburcht (m) 12,7 x 11,4
Zichtbare toestand: Intact
In 1663 wordt de toren ingrijpende gerestaureerd door Thomas van Immerseel. De toren wordt verhoogd en een overdekte gang naar de voorburcht gebouwd.
Bron: [Hermans,2016:131]
Zichtbare toestand: Intact
Het kasteel wordt wederom verbouwd, de woontoren wordt met een verdieping verlaagd en de Voorburg wordt gesloopt.

Bezitgeschiedenis:

Oorspronkelijk, kort na 1380, behoorde de Borg van Verloen tot het bezit van hertogin Johanna van Brabant. Ten tijde van de Hoekse en Kabeljauwse Twisten koos de toenmalige eigenaar Pauwels van Haestrecht partij voor de graaf van Holland, waardoor hij in onmin geraakte met de edelen van Brabant. In 1400 trok het leger van Brabant ten strijde. Pauwels van Haestrecht kwam om maar zijn Borg hield stand, dankzij niets anders dan de slotgracht en de metersdikke muren. Later, ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog, werd het kasteel nog twee keer belegerd, maar ook toen kon het niet worden ingenomen. In 1672 gebruikte Zonnekoning Lodewijk XIV het kasteel nog enige tijd toen hij in oorlog was met de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en nog weer later was Napoleon er te gast.

URL Commercieel Het witte kasteel
Wikipedia Loon op Zand
Castlephoto Kasteel Loon op Zand

Bas Aarts - Loon op Zand: zicht op de ondergrond, 2019 -- blz 3-36 (met illustratie)

Bas Aarts - De kastelenbouw langs de Brabantse-Hollandse grens (circa 1290 - circa 1400, 2014 -- blz 12-14, 20-24 (met illustratie)

Taco Hermans - Het kasteel van Loon op Zand, 2009 -- blz 215-251 (met illustratie)

Esther Becx - Kastelengids van Noord-Brabant, 1999 -- blz 102 (met illustratie)