ter Does

Achthovenerweg
Zuid-Holland

Ca 1740 afgebroken.

Afmetingen toelichting:
Donjon 8,5 x 9 m. Ronde muur ca 35 m.
Bron:
Het grafelijk leenregister van Floris V (1281-1285) vermeldt een zekere Dyderic van der Does, hij zou land in leen houden dat gelegen is aan het riviertje De Does. De vermelding komt qua datering overeen met die van het baksteenformaat dat is verwerkt in de oudste ringmuur.

Arjaan Wit - Huizen als kastelen in en om Leiderdorp 1200-1800, 2007
Marcelle van Haersma Buma - De kastelen van Leiderdorp: te Waard, ter Zijl, Berendrecht, ter Mey en ter Does alsmede omgrachte adellijke woning Stenevelt, 2006
Anneke Coops - Kastelen en buitenplaatsen in en rond Leiden, 2002
Elizabeth den Hartog - 'So en sel nyemand burghen noch vesten maken...' Over de verhouding tussen de stad Leiden en de omliggende kastelen., 2002 -- blz 9-32
Ronald van Immerseel - Kastelenstichting Holland en Zeeland jaarboek 2001-2002; kastelen en buitenplaatsen in en rond Leiden, 2002 -- blz 13 (met illustratie)
Jos Stöver - Kastelen en buitenplaatsen in Zuid-Holland, 2000
R. Meischke - Buitenverblijven van Amsterdammers voor 1625, 1978