Dever / Huis te Lisse

Adres Heereweg 349-A
Plaats Lisse
Gemeente Lisse
Datum gegevens ma 14 september 2015

Ten zuidwesten van Lisse, oostelijk van de Heereweg.

Over van middeleeuwse toestand:

Fraai gerestaureerde toren compleet met voorhof. Vanuit de hoger gelegen ingang is een houten trap naar de voorburcht gemaakt.

In de 17e eeuw werd een woonhuis tegen de toren aangebouwd.
Zichtbare toestand: Intact
In de 19e eeuw verviel het kasteel tot een ruïne, vervolgens is alles gesloopt behalve de toren. In 1974-78 weer gerestaureerd.

Bouwgeschiedenis:

In 1370-75 gesticht door Reinier Dever of D'Ever. Waar Reinier de inspiratie vandaan heeft gehaald voor de uitzonderlijke U-vormige toren is onduidelijk. De toren heeft drie verdiepingen. De bovenste verdieping was overwelfd, de aanzetten tot de ribben zijn nog aanwezig. De gevel eindigde met kantelen.

Bezitgeschiedenis:

Dever is tot 1949 nooit verkocht. Reinier Dever was getrouwd met Janne van Leyenburg. Het huis werd opgedragen aan Jan van Bloys. Hiermee was het huis redelijk veilig. Reinier was vaak voor de Graaf van Holland onderweg. In 1417 is heer Reinier overleden, 85 jaar oud. Zijn kleinzoon Gysbrecht van Haeften volgt hem op. In 1445 erfde zijn dochter Clara de ridderhofstad. Zij huwde eerste Jan van Duivenvoorde en later Walraven van Brederode. Clara overleed in 1507 en kwam het kasteel aan haar kleinzoon Jan van Matenesse.

URL Historisch Dever
Wikipedia Dever
Castlephoto 't Huys Dever

Publicaties:

Marnix van Meggelen - Middeleeuwse voorburchten in Holland en Zeeland; Een onderzoek naar de aard van middeleeuwse voorburchten in de graafschappen Holland en Zeeland tussen 1000 en 1573 op basis van historische, archeologische en architectonische bronnen., 2022 -- blz 67-72 (met illustratie)

Rob Gruben - Dever en de waterput, 2014 -- blz 25 (met illustratie)

J.C. van Os - Dichterbij Dever, 2009