Eymerick

Adres Kapelstraat 25
Plaats Heeze
Gemeente Heeze-Leende
Toegankelijk Niet toegankelijk
Datum gegevens zo 24 oktober 2021

Locatie:

Aan het einde van de statige oprijlaan, die midden in het dorp Heeze in Noord-Brabant begint, ligt het kasteel Heeze, achter dit gebouw liggen de restanten van Eymerick.

Toelichting functie(s):

Het oude middeleeuwse slot Eymerick aan de achterzijde van het Kasteel wordt tegenwoordig verhuurd. Het bijzondere hierbij is dat exclusiviteit gegarandeerd wordt: u bent de enige gebruiker van het kasteel.
wij organiseren reguliere rondleidingen op wo en zo van 1 mei t/m 30 september (om 14.00 en 15.00 uur), maar op afspraak kan men altijd een rondleiding boeken.

Achter het huidige Kasteel Heeze ligt het originele kasteel Eymerick of 't huys te Heeze.
De 15e-eeuwse zaalbouw van kasteel Eymerick is nog aanwezig. Het oorspronkelijke kasteel was veel groter en resteert nog gedeeltelijk onder kasteel Heeze als fundament.
Het huidige bouwwerk is door Pieter Post in 1662 ontworpen.

Bron: oudste vermelding [Seinen,2019:21]
Alleen het zaalgebouw uit de 15e eeuw is nog over. Fundering onder huidige buitenplaats Heeze.

Bezitgeschiedenis:

In 1203 verklaren zowel de hertog van Brabant als de graaf van Gelre dat zij recht ebben op het huis te Heeze. Eind 13e eeuw kwam het in bezit van de familie van Horn. In 1573 kwam de heerlijkheid in bezit van Willem van Horn oftewel Willem van Heeze.
In 1659 werd het vervallen kasteel verkocht aan Albert Snoeckeart van Schauburg. Deze gaf opdracht aan Pieter Post om een nieuw kasteel te bouwen het huidige Huis Heeze.

URL Historisch Heeze
Wikipedia Heeze
Castlephoto Kasteel Eymerick

Publicaties:

Wies van Leeuwen - De mooiste kastelen en voorname huizen van Noord-Brabant, 2019 -- blz 109 (met illustratie)

Peter Seinen - De bouwgeschiedenis van Kasteel Heeze; nieuwe inzichten in de bouwhistorie van Eymerick tussen 1300 en 1662, 2019 -- blz 20-47 (met illustratie)

Bas Aarts - 'Van Brussel naar Den Haag' De lotgevallen van de Noord-Brabantse kastelen en 'omgrachte huizingen' in de zeventiende eeuw, 2012 -- blz 69-73 (met illustratie)

Esther Becx - Kastelengids van Noord-Brabant, 1999 -- blz 86 (met illustratie)

Heimerick Tromp - Heeze, 1989