Drunen / d' Oultremont / Steenenburg / Steenbergen

Adres Kasteellaan 1
Plaats Drunen
Gemeente Heusden
Datum gegevens do 10 december 2020

Locatie:

Op de grens van Nieuwkuijk en Drunen ligt binnen de grenzen van attractiepark 'Het Land van Ooit' het tot kasteel verbouwde poortgebouw van het verdwenen kasteel Drunen.

Over van middeleeuwse toestand:

Het huis bestaat momenteel uit een hoofdvleugel met een haakse zijvleugel. De ingangspartij is het meest oorspronkelijk. Deze is een erkervormige uitbouw geflankeerd door twee torens, verbonden door een trapgevel. De linker topgevel van het hoofdgebouw heeft twee arkeltorentjes. De slotgracht is net als de brug afgezet met een hekwerk dat hardblauw geschilderd is, wat enigszins vloekt met de roze pleisterlaag van het huis.
Tekst: Peter van der Wielen.

Zichtbare toestand: Intact
Het bezit van Drunen werd in 1231 afgestaan aan de hertog van Brabant, wiens erfgenamen het in 1387 verpandden aan Paulus van Haestrecht.
Zichtbare toestand: Intact
In 1795 is het kasteel door de Fransen verwoest. Alleen het poortgebouw bleef over. In 1875 werd dit poortgebouw uitgebreid tot het huidige kasteel. In 1986 werd het gerestaureerd, waarbij het huis een roze pleisterlaag kreeg.

Bezitgeschiedenis:

Ridder Dirk van Altena stond in 1231 het bezit van Drunen af aan de hertog van Brabant. In 1387 werd het verpand aan Paulus van Haestrecht. Diens familie hield het lange tijd in bezit. In 1649 kwam Drunen via vererving in handen van de familie van Wassenaer en in 1707 kwam het toe aan de graven d'Oultremont. In de achttiende heer woonde de hofkapelaan, die tevens rentmeester was op het kasteel. Aan het eind van de negentiende eeuw verbouwde de familie d'Oultremont het huis om tot buitenverblijf, die er echter zelden verbleef.

Castlephoto Kasteel d'Oultremont

Publicaties:

Bas Aarts - D'Oultremont: het kasteel van Drunen te Nieuwkuijk. Geschiedenis en bouwhistorie, 2013 -- blz 3-27 (met illustratie)

Fred Vogelzang - Het kasteel van Ooit, 2013 -- blz 13-15 (met illustratie)

Anton van Oirschot - Middeleeuwse kastelen van Noord-Brabant : Hun bewoners en bewogen geschiedenis, 1981 -- blz 78 - 81

A.J. van der Aa - Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, 1839 -- DL.III 535, DL.XIV 754