Bronkhorst

Adres Basilius van Bruggelaan 2
Gemeente Land van Cuijk
Bestemming Wonen
Toegankelijk Niet toegankelijk
Datum gegevens wo 14 juli 2021

Locatie:

Het kloostercomplex ligt aan de rand van Velp, tegenover akkerland in de nabijheid van een monumentaal kerkje en een ander kloostercomplex. Het complex is vrijwel geheel ommuurd.

klooster
klooster

Over van middeleeuwse toestand:

De weinige restanten van het kasteel zijn verwerkt in de muren van het klooster. Het huidige huis is een hoog, langgerekt gebouw, bestaande uit vleugels van verschillende hoogtes, en waarvan de gevels symmetrisch zijn opgezet. De ingang bevindt zich in het midden van het hoofdgebouw. Rechts hiervan bevindt zich de monumentale kapel. Het complex is geheel ommuurd. In de spreekkamer en de gastenkamers van het klooster zijn nog muurresten te vinden van het kasteel.

Het kasteel dankt zijn naam aan het geslacht Bronckhorst.

Zichtbare toestand: Intact
Waarschijnlijk een omgracht adellijk huis met een onderkelderde zaalvleugel met verdieping en een toren op de noordwestelijke hoek. Op 29 juli 1674 verwoestte de Franse troepen het gebouw. Bij de verwoestingen door de Fransen bleven slechts de noord, west- en zuidgevels overeind staan.
Zichtbare toestand: Intact
Na de verwoesting is het huis herbouwd tot een buitenplaats. Hierbij is gebruik gemaakt van de nog bestaande muren. Het huis is in 1879 grotendeels afgebroken. Aan het westelijk deel is een klooster gebouwd.

Bouwgeschiedenis:

In 1832 bestond de bezitting uit kasteel met gracht met ophaalbrug, koepel, boerenwoning, stal, schuur, boomgaard en visvijvers. In 1852 moest het grootste deel van het kasteel het veld ruimen, om plaats te maken voor het klooster. In 1860 waren ophaalbrug en koepel al gesloopt. Daarna werd het kasteel afgebroken en de resten werden opgenomen in het klooster.

Bezitgeschiedenis:

Gijsbrecht van Bronckhorst, heer van batenburg en Anholt was in 1456 in het bezit van het kasteel. Hij droeg zijn bezit op aan Herman Smit, juwelier te Nijmegen. In 1469 werd het goed overgedragen aan Jan van den Broek. In 1472 werd het verkocht aan Tieleman van den Broek. In 1549 werd Willem van Ysselsteyn gelukkige bezitter. Een eeuw later verkochten de erven Van Ysselsteyn het kasteel aan Johan van der Gheest. In 1639 is jonkheer Adriaan Beyarts, schout van Ravenstein in het bezit van het huis. In 1685 keert het kasteel weer terug in handen van de familie Van der Gheest.Na de dood van Anthonius van der Gheest woonde de familie Borret een tijd op het kasteel. In 1834 verkocht Henriëtte Bedloo het landgoed aan Gerardus van Noenen. Carel Chrysotomus de Horion de Corby, kapitein bij de infanterie kocht in 1843 het goed, en in 1852 kocht Henricus de la Geneste het kasteel, om het vervolgens 1858 over te doen aan de redemptoriste Carolina Margaretha Elisabeth van Rijckevorsel. Daarna werd het kasteel gesloopt en vervangen door het huidige klooster.

URL Historisch Kasteelklooster Bronckhorst

-De ruïne van het kasteel, tekening, A. Rademaker, Tilburg, KUB V 28/820.11 (1)
-Bronckhorst eind negentiende eeuw, schilderij, Van Putten, 1904

Anton van Oirschot - Middeleeuwse kastelen van Noord-Brabant : Hun bewoners en bewogen geschiedenis, 1981 -- blz 283 - 286