Breda

Adres Kasteelplein 10
Plaats Breda
Gemeente Breda
Datum gegevens zo 1 november 2020

Over van middeleeuwse toestand:

In 1826 werd dit gebouw ter beschikking gesteld voor de huisvesting van de KMA. Hiertoe werd het kasteel aangepast tot een strak en kaal gebouw.

Typologie Ronde of ovale burcht
Zichtbare toestand: Intact
In 1190 is er sprake van een castellum van Breda. Godfried van Schoten ontving het kasteel in leen van de hertog van Brabant.
Na 1350 werd door Jan van Polanen een nieuw kasteel gebouwd met vier hoektorens.
Tussen 1536 en 1538 verbouwd tot residentie van Hendrik van Nassau. Enige delen van de middeleeuwse burcht bleven hierbij behouden.
Zichtbare toestand: Intact
In 1826 verdwenen de laatste onderdelen van het rechthoekige kasteel en werd het gebouw verbouwd om er de KMA in onder te brengen.

Wikipedia Breda
Castlephoto Kasteel van Breda

Publicaties:

Wies van Leeuwen - De mooiste kastelen en voorname huizen van Noord-Brabant, 2019 -- blz 82-86 (met illustratie)

Ben Olde Meierink - Breda en la Calahorra; kastelen als Europees erfgoed, 2018 -- blz 3-6 (met illustratie)

Bas Aarts - 'Van Brussel naar Den Haag' De lotgevallen van de Noord-Brabantse kastelen en 'omgrachte huizingen' in de zeventiende eeuw, 2012 -- blz 73-75 (met illustratie)

R. Meischke - Huizen in Nederland : Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, 2000

Esther Becx - Kastelengids van Noord-Brabant, 1999 -- blz 42 (met illustratie)