Wylre / Wijlre

Adres Kasteel Wijlreweg 1
Plaats Wijlre
Gemeente Gulpen-Wittem
Datum gegevens do 13 oktober 2022

Ten zuidwesten van Wijlre, aan de westkant van de rivier Geul.

Over van middeleeuwse toestand:

(RDMZ) Omgracht zeventiende-eeuws (1654) hoofdgebouw van baksteen met mergelbanden onder een schilddak met dakruitertje. Drie in u-vorm aaneengesloten lagere dienstvleugels met mansardedaken uit de achttiende eeuw. In het moderne poortfront een oude wapensteen.

Het huis heeft een bijna on-Nederlandse architectuur, met hard- en zachtstenen gevels en leien daken. Jo en Marlies Eyk wonen er sinds het begin van de jaren '80. Zij vonden in het kasteeltje en de omringende tuinen dé locatie om hun ideeën over het perfecte wonen tot uitvoering te brengen en hun inmiddels vermaarde kunstcollectie te tonen.

Voldoet aan definitievoldoet niet

In 1366 is het kasteel verwoest .
Zichtbare toestand: Intact
Het is niet zeker of het huidige huis uit 1652 de opvolger is (gebouwd op dezelfde plaats) van een ouder kasteel uit de 13e eeuw.

Van het oorspronkelijk 13e eeuwse kasteel is niets bekend, zelfs de ligging is niet duidelijk.

Willem van Wylre werd in 1145 genoemd al deelnemer aan de 2e kruistocht.
Alaxander van Wylre noemde zich in 1253 heer van Schinnen. Waarschijnlijk door vererving in de vrouwelijk lijn was Frederik von Reiffenscheidt in bezit gekomen van de helft van Wylre. Zijn dochter trouwde met een roofridder, Johan Scheiffart. Door zijn voortdurende overvallen op kooplieden is het kasteel in 1366 verwoest.

Wikipedia Wijlre
Castlephoto Kasteel Wijlre