Well

Adres Kasteellaan 20
Datum gegevens di 11 oktober 2022

school
school

Afm. totaal terrein (m): 250 x 200
Zichtbare toestand: Intact
(RDMZ) In binnengracht gelegen vierkant hoofdgebouw, XV-XVII e.v. met binnenplaats, een ronde hoektoren onder een knobbelspits en een poortpaviljoen met gezwenkt geveltje (1637); boogfriezen en sporen van arkeltorentjes. Drie dienstvleugels om de voorhof, XVII, waarvan de zuidelijke een open hal heeft met hoofdgestel op Dorische kolommen, de middelste de poort bevat en de noordelijke twee ronde torens, XV of XVI, bezit; een zware bij de n.o. hoek en een kleine bij de poortvleugel. Van de voorhof voert een gemetselde boogbrug naar het hoofdgebouw. Voor het complex het z.g. jagershuis, XVII, de dienstvleugels gelegen op het terrein tussen binnen- en buitengracht de ruïne van een ronde toren-molen, XV. De buitengracht staat in verbinding met de omgrachting van een rechthoekig terrein ten zuiden van het slotcomplex.
Zichtbare toestand: Intact
In 1492 werd het kasteel versterkt, een zware wal met geschuttorens werd toegevoegd. Een van de geschuttorens werd later verbouwd tot meelmolen. In 1586 werd de molen door de Spanjaarden zwaar beschadigd.In 1609 volgde het herstel van het kasteel.

Bezitgeschiedenis:

Arnold van Straelen ca. 1275 - 1320 was de eerste voogd over de heerlijkheid Well. In 1363 werd het huis verpacht aan de de Familie Van Baerle / Jacob van Myrlaer 1320 - 1368. Jan van Myrlaer 1368 - 1372, De Familie Van Aerendael 1372 - 1478, De Familie Van Bylandt 1479 - 1570.

Wikipedia Well
URL Historisch Well archief
Castlephoto Kasteel Well

Rob Gruben - Viereckige Burgen in den nördlichen Niederlanden. Eine kritische Betrachtung, 2004 -- blz 147-161

M.J. Kuipers-Verbuijs - Ruïnes in Nederland, 1997 -- blz 217 (met illustratie)

A.G. Schulte - Middeleeuwse kastelen in Limburg : Een panorama tussen droom en werkelijkheid, 1995