Well


Voldoet aan definitie
voldoet
Wikipedia
Kastelenlexicon
Stichting Limburgse Kastelen
Rijksmonumentnr
Postcode
5855 AE
Adres
Kasteellaan 20
Plaats
Well
Gemeente
Bergen
Provincie
Limburg
Commentaar? hier
Toegankelijk
Niet Toegankelijk
Coördinaten RD x - y
204,000 - 396,400
Coördinaten dec nbr -ol
51.5524690 - 6.0888530
Datum gegevens
za 6 maart 2010

Video:

YouTube

Functies:

school

Kastelen in de omgeving

in de omgeving

Huidige middeleeuwse toestand:

(RDMZ) In binnengracht gelegen vierkant hoofdgebouw, XV-XVII e.v. met binnenplaats, een ronde hoektoren onder een knobbelspits en een poortpaviljoen met gezwenkt geveltje (1637); boogfriezen en sporen van arkeltorentjes. Drie dienstvleugels om de voorhof, XVII, waarvan de zuidelijke een open hal heeft met hoofdgestel op Dorische kolommen, de middelste de poort bevat en de noordelijke twee ronde torens, XV of XVI, bezit; een zware bij de n.o. hoek en een kleine bij de poortvleugel. Van de voorhof voert een gemetselde boogbrug naar het hoofdgebouw. Voor het complex het z.g. jagershuis, XVII, de dienstvleugels gelegen op het terrein tussen binnen- en buitengracht de ruine van een ronde toren-molen, XV. De buitengracht staat in verbinding met de omgrachting van een rechthoekig terrein ten zuiden van het slotcomplex.

Bouwgeschiedenis:

Stichting
14e eeuw
Typologie
Vierkante of rechthoekige burcht
Afmeting hoofdburcht (m)
27 x 27
Afm. totaal terrein (m):
250 x 200
Zichtbare toestand:
Intact

(RDMZ) In binnengracht gelegen vierkant hoofdgebouw, XV-XVII e.v. met binnenplaats, een ronde hoektoren onder een knobbelspits en een poortpaviljoen met gezwenkt geveltje (1637); boogfriezen en sporen van arkeltorentjes. Drie dienstvleugels om de voorhof, XVII, waarvan de zuidelijke een open hal heeft met hoofdgestel op Dorische kolommen, de middelste de poort bevat en de noordelijke twee ronde torens, XV of XVI, bezit; een zware bij de n.o. hoek en een kleine bij de poortvleugel. Van de voorhof voert een gemetselde boogbrug naar het hoofdgebouw. Voor het complex het z.g. jagershuis, XVII, de dienstvleugels gelegen op het terrein tussen binnen- en buitengracht de ruïne van een ronde toren-molen, XV. De buitengracht staat in verbinding met de omgrachting van een rechthoekig terrein ten zuiden van het slotcomplex.

Publicaties:

Hermans, Taco - Middeleeuwse woontorens in Nederland : de bouwhistorische benadering van een kasteelvorm, 2016 -- blz 227-229 (met illustratie)
Hermans, Taco - Woontorens in Nederland; bouwhistorische gids voor middeleeuwse woontorens, 2015 -- blz 232-239 (met illustratie)
Olde Meierink, Ben - Kastelen in Limburg, 2005 -- blz 110-113 (met illustratie)
Gruben, Rob - Viereckige Burgen in den nördlichen Niederlanden. Eine kritische Betrachtung, 2004 -- blz 147-161
Kuipers-Verbuijs, M.J. - Ruïnes in Nederland, 1997 -- blz 217 (met illustratie)
meer...