Valkenburg

Adres Grendelplein 13
Postcode 6301 BS
Plaats Valkenburg aan de Geul
Gemeente Valkenburg aan de Geul
Datum gegevens zo 19 juni 2022

Locatie:

Schitterend gelegen bovenop een uitloper van de Heunsberg aan de zuidkant van het stadje Valkenburg.

Over van middeleeuwse toestand:

Kasteel Valkenburg, verwoest 1672; burchtruïne op de steile helling ten zuiden van de stad op de Heimelberg. Het kasteel, waarvan nog belangrijke muurgedeelten overeind staat, 14e - 15e eeuw, was aan alle zijden omgeven door een omhoog klimmende versterkte weg, een z.g. dwingel waarvan aan de oostzijde resten bewaard zijn. Vooral de ridderzaal laat de grootte van het kasteel duidelijk zien. Valkenburg is een van de weinige hoogteburchten in Nederland.

Typologie Versterkte residentie
Zichtbare toestand: Intact
Door Gooswijn I van Heinsberg werd in 1115 een rechthoekige donjon gebouwd. in 1122 werd deze door de keizerlijke troepen verwoest.
De verwoesting gebeurde grondig want de nieuwe 16-hoekige woontoren werd over de oude gebouwd. Deze toren had een omtrek van 45 m met 2 m dikke muren.
Afm. hoofdburcht (m) 16
Zichtbare toestand: Intact
Tussen 1160 en 1170 werd een grote donjon, een schildmuur en een molentoren gebouwd. Na een belegering (ca 1200) door de troepen van Luik werd de toren vervangen door een bescheidener exemplaar.
Zichtbare toestand: Intact
In het midden van de dertiende eeuw werd ten tijde van Diederik II de huidige oostvleugel gebouwd. Aan het einde van de dertiende eeuw bouwde Walram nog een zuidelijke vleugel. Vervolgens een zuidelijk gelegen dwingel, waarmee Valken zeer goed te verdedigen was.
Zichtbare toestand: Intact
Na het beleg en de inname in 1329 door Hendrik II van Brabant, besloot Diederik IV tot herbouw van het beschadigde kasteel. Later heeft Jan I de zuidvleugel nog vernieuwd.
In de 15e eeuw werd de potkamer en de voorpoort gebouwd.
De Fransen hebben het kasteel in 1672 opgeblazen, daarmee was het grondig verwoest.

Beschermd monument, 69B-029

URL Historisch Valkenburg
Wikipedia Valkenburg

Rob Gruben - Valkenburg en de mergelgroeve, 2016 -- blz 15 (met illustratie)

Tammo Bauer - Kasteelruïne Valkenburg; van overgroeide steenhoop tot geconsolideerde ruïne, 2010 -- blz 65-75 (met illustratie)

Jan van Doesburg - Getekend door de tijd, 2010

Jörg Soentgerath - De hoofdvleugel van de kasteelruïne Valkenburg aan de Geul, 2010 -- blz 76-85 (met illustratie)

T. Waegeman - Burchten en Versterkingen in de Eurogio Maas-Rijn; een toeristische ontdekkingsreis, 2002 -- blz 259-260 (met illustratie)

M.J. Kuipers-Verbuijs - Ruïnes in Nederland, 1997 -- blz 212 (met illustratie)

Jan Notten - Kasteelruïne Fluwelengrot, 1996 -- blz 1 - 23 (met illustratie)