Strijthagen

Adres Rouenhof 17

expositie
expositie

groepsaccomodatie
groepsaccomodatie

Zichtbare toestand: Intact
Het "huyss zo Strithaghen" werd in 1510 voor het eerste genoemd. In het eerste kwart van de 18e eeuw verbouwd in classicistische stijl.
Herenhuis met aan de westzijde een aan drie zijden gesloten voorburcht. Vermoedelijk een zadeldak met twee trapgevels. Het huis was omgracht en had een rechthoekig ommuurd voorplein. Op de noordwestelijke hoek stond een toren.

Bezitgeschiedenis:

Het riddergoed Strithagin. Dit is van 1250 tot 1350 in bezit van het geslacht Strijthagen. Clotz, Matthias Gerardus koopt het riddergoed op 3 april 1690 (andere bronnen vermelden October 1691). Door een huwelijk van Clotz, Maria Theresia de met de Heer van Collenbach in 1775, wordt laatstgenoemde in 1775 eigenaar van Riddergoed Strijthagen. In 1800 koopt Baron van Lommersum het kasteel. De laatste eigenaar is Jonkvrouw de Spirlet.

Wikipedia Strijthagen
URL Commercieel Artland
Castlephoto Kasteel Strijthagen

E.A. Koene - 'Overzien en gezien worden' Kasteel Strijthagen, 2014 -- blz 1-145 (met illustratie)

Wim Hupperetz - Dagelijks leven op Limburgse kastelen (1350-1600). Voeding en voedselbereiding., 1996

Tammo Bauer - Verslag bouwhistorisch onderzoek Strijthagen, 1981

W. Groneman - Kastelen in Zuid-Limburg, 1964