Montfort / De Grauwert / Den Tomp

Huysdijk bij 10
Montfort
Roerdalen
Op aanvraag
do 3 oktober 2013

Locatie:

Ten westen van het dorpje Montfort. Helaas wordt het zicht vanaf de weg deels ontnomen door een boerderij dat er pal tegenaan ligt.

monument
monument

1267
Polygonale burcht
50 x 50

Bouwgeschiedenis:

Het grondplan van het kasteel heeft de vorm van een onregelmatige vierhoek. De ronde torens op de hoeken zijn onderling verbonden door geknikte ringmuren, opgetrokken van zware blokken natuursteen. Aan de westzijde bevindt zich, iets uit het midden, de Grote toren of Grauwert met zijn voor ons land unieke, vooruitstekende scherpe punt, een zogenaamde spoor of snebbe.

Niet geheel uit te sluiten is overigens, dat men voorafgaand aan de bouw van de stenen ringmuur rond 1250, eerst nog een aarden ringwal heeft opgeworpen. Waarschijnlijk is echter van meet af aan in steen gebouwd, met daaraan aansluitend het graven van de grachten, waarbij de vrijkomende grond dan vanaf de muren op het binnenterrein werd gestort

1979

Bas Aarts - 'Montferland' en de consequenties, 2009 -- blz 13-59
Fedor Coenen - Montfort / een kasteel en zijn landschap, 2006
Fedor Coenen - Het inspectiebezoek van Gregorius van Dieve aan Montfort, 2005 -- blz 173-187
Stefan Frankewitz - De Gelderse landsheerlijke burchten van de dertiende tot het eind van de vijftiende eeuw, 2003 -- blz 187-206
Fedor Coenen - De fortificatie van het kasteel Montfort, 2002 -- blz 115-122
Fedor Coenen - Montfort aan het eind van de 13de eeuw van heerlijkheid naar drostambt, 2001 -- blz 176-189
Tarq Hoekstra - Fortification of castles in the Northern Netherlands during the Gelre-Habsburg conflict (1492-1543), 2000 -- blz 123-148
Fedor Coenen - Het kasteel Montfort in 1342-1343 bouwplaats en hertogenlijke residentie, 2000 -- blz 79-96