Lichtenberg

Adres Lichtenbergweg 2
Plaats Maastricht
Gemeente Maastricht
Datum gegevens zo 31 januari 2016

Locatie:

Ten zuiden van het klooster der Observanten en aan de oostzijde van de St-Pietersberg. Prachtig uitzicht over de Maasvallei.

Muurwerk van een 13e - 15e eeuwse rechthoekige toren.
(RCE) (10de-eeuws fundament & verdiepingen uit de 12de en 15de eeuw) Vierkante toren van kolenzandsteen en mergel, 12e t/m 15e eeuw. Hoeve Lichtenberg, gelegen om een binnenplaats, 18e eeuw. Poorttoren met 1816 op de sluitsteen van de poort.

Etymologie:

De latijnse naam van de berg is 'Mons Lumis'. Mogelijk werden hier door de Romeinen lichtsignalen gegeven.

Zichtbare toestand: Intact
Tijdens het beleg van Maastricht door de Franse troepen beschadigd en daarna waarschijnlijk brand gestoken.

URL Historisch Lichtenberg
Wikipedia Lichtenberg