Lichtenberg

Lichtenbergweg 2
Maastricht
Maastricht
Recreatie

Locatie:

Ten zuiden van het klooster der Observanten en aan de oostzijde van de St-Pietersberg. Prachtig uitzicht over de Maasvallei.

Muurwerk van een 13e - 15e eeuwse rechthoekige toren.
(RCE) (10de-eeuws fundament & verdiepingen uit de 12de en 15de eeuw) Vierkante toren van kolenzandsteen en mergel, 12e t/m 15e eeuw. Hoeve Lichtenberg, gelegen om een binnenplaats, 18e eeuw. Poorttoren met 1816 op de sluitsteen van de poort.

Etymologie:

De latijnse naam van de berg is 'Mons Lumis'. Mogelijk werden hier door de Romeinen lichtsignalen gegeven.

Publicaties:

Taco Hermans - Middeleeuwse woontorens in Nederland : de bouwhistorische benadering van een kasteelvorm, 2016 -- blz 125-126 (met illustratie)
Taco Hermans - Woontorens in Nederland; bouwhistorische gids voor middeleeuwse woontorens, 2015 -- blz 126-129 (met illustratie)
Ben Olde Meierink - Kastelen in Limburg, 2005 -- blz 361-364 (met illustratie)
J.Th.H. de Win - Kastelen in Limburg, 1978 -- blz 91