Passarts-Nieuwenhagen / Hoff van Nuwenhagen

Passartweg 56-56a
Heerlerheide
Heerlen

In het oostelijk deel van de wijk Passart in Heerlerheide.

Over van middeleeuwse toestand:

(RDMZ) Herenhuis, XVIIa, verhoogd XIXB; ingangsomlijsting met gebeeldhouwde sluitsteen, XVIIIB. Bouwhoeve in U-vorm met hogere ingangspartij, 1612 en 1687.

1350

Op deze plaats stond een dubbel omgrachte kasteel. Het kasteel werd reeds in 1350 vermeld.
Het complex bestaat uit een rechthoekig herenhuis en een hoeve in onregelmatige U-vorm. Het herenhuis, verhoogd opgetrokken van baksteen met zware, onregelmatige, grof bekapte hoekblokken en een plintafdekking van zandsteen, is gebouwd op de fundering van de middeleeuwse weertoren.
Het is in 1679 afgebrand, werd kort daarna hersteld met een voorburcht. Deze voorburcht had twee imposante hoektorens, die in 1850 werden afgebroken.

Bezitgeschiedenis:

Aan het adellijk huis was het voorrecht verbonden van jacht en visvangst in de gehele schepenbank Heerlen. Aan het begin van de 18de eeuw was het goed ruim omgracht met ruime visvijvers. In het begin van de 19de eeuw kwam het in bezit van de familie De Marchant d'Ansembourg (van kasteel Amstenrade) die het in de 20ste eeuw weer verkocht.

Op de bijbehorende kasteelhoeve Passart-Nieuwenhagen is het ankerjaartal 1612 aangebracht, dat vermoedelijk voor een tweede keer werd gebruikt, want in 1679 is de hoeve grotendeels afgebrand (er was toen sprake van het 'gebrande huis'). De uit baksteen opgetrokken bouwhoeve bestaat uit drie vleugels, twee zij- en één voorvleugel met de ingang in het midden. Zij is inmiddels gerestaureerd en bestemd voor beschermd wonen.

J.Th.H. de Win - Kastelen in Limburg, 1978 -- blz 80-81 (met illustratie)