Aldenghoor / Aldenghoir / Huis te Haelen

Adres Kasteellaan 9
Datum gegevens vr 5 maart 2010

Ten zuiden van het dorp Haelen op de zuidoever van de Haelensebeek.

agrarisch
agrarisch

Over van middeleeuwse toestand:

De huidige gebouw bestaat uit de ronde toren van baksteen uit de 15e eeuw. Daarnaast een rond 1700 gebouwde rechthoekig gebouw. Een overwelfd onderhuis met daarboven twee verdiepingen met een zadeldak. De kelders zijn voorzien van tongewelven en kruisgewelven op pijlers.

Afmetingen toelichting:
De toren is het oudste (middeleeuwse) deel van het kasteel.Hoewel er aan het eind van de 14de eeuw slechts sprake is van een hof, mag verondersteld worden dat er toen ook al een kasteel was. Hoe dit kasteel eruit zag is niet bekend. De tekening van de Jan de Beijer uit circa 1738 toont een zware ronde toren die, mede gelet op de muurdikte, gedateerd zou kunnen worden in die 14de of wellicht nog in de 13de eeuw? Hoewel het rondboogfries langs de dakrand vrij lang wordt gebruikt zou het hier nog kunnen duiden op een weergang met kantelen op de toren. [NKS-lexicon, 2012].
In 1578 zou het kasteel deels zijn verwoest. 20 jaar later volgde herbouw.

Wikipedia Aldenghoor

Publicaties:

Sabine van Dedem - Aldenghoor; Een kasteel vertelt zijn verhaal / Ein Schloss erzählt Seine Geschichte / A castle tells its history, 2007 -- blz 1-128 (met illustratie)

W. Schulpen - Het Kastelenrijk : Midden-Limburg: land van edelmanshuizen, 1998

M. Joosten - Aldenghoor, 1980 -- blz 1-128 (met illustratie)

A. Loosjes - Kasteelen buitenplaatsen tuinen en parken van Nederland, deel 3, 1923 (met illustratie)