Elsloo

Plaats Elsloo
Gemeente Stein
Datum gegevens za 11 mei 2019

Zichtbare toestand: Intact
In 1576 is het kasteel door Spaanse soldaten in brand gestoken. Dit keer was de schade zodanig, dat geen restauratie meer heeft plaats gevonden. In de eerste helft van de zeventiende eeuw zijn de restanten van het kasteel met een deel van de bijgebouwen door het water van de zich in noordoostelijke richting verplaatsende Maas verzwolgen.
Alleen bij zeer laag water (zoals in 2003) te zien.

Bezitgeschiedenis:

Voor het ontstaan van Kasteel Elsloo moeten we ver terug in de tijd. Elsloo bezat als vrije rijksheerlijkheid van het Duitse Rijk van oudsher een kasteel. Dat werd in de 15de eeuw echter gedeeltelijk verwoest door de Maas doordat deze rivier haar bedding verplaatste. In 1579, bij de belegering van Maastricht door Parma, staken de Spanjaarden de nog bruikbare delen van het kasteel in brand en uiteindelijk viel de rest ten prooi aan het water.
Het kasteel werd later herbouwd op een veiliger plaats, enkele honderden meters verderop.

URL Historisch Elsloo
Wikipedia Elsloo
Castlephoto Kasteel Elsloo II

Ben Olde Meierink - Kastelen in Limburg, 2005 -- blz 291-292

André Viersen - AMZ-Project ‘Behoud en Onderzoek in het Maasdal in het kader van De Maaswerken’, 2004 -- blz 1-42 (met illustratie)

A. Munsters - Een verdronken kasteel, 1962 -- blz 102-103

F.C.J. Ketelaar - De Heren van Elsloo, 1962 -- blz 19-28