Hillenraad / Hillenraedt / Hillenrade

Adres Hillenraederlaan 12
Plaats Boukoul
Gemeente Roermond
Toegankelijk Niet toegankelijk
Datum gegevens di 7 juni 2022

Over van middeleeuwse toestand:

(RDMZ) Hoofdgebouw. Uit en om een laat-middeleeuwse kern in de 17de en 18de eeuw ontstaan omgracht vierkant edelmanshuis met drie uitstekende vleugels (twee aan de uiteinden aan de voorzijde en een in het midden aan de achterzijde) en vier torenachtige hoekpaviljoens, welk geheel in 1767 zijn huidige vorm kreeg.
Bakstenen gebouw, gedekt door een gecompliceerd stelsel van schilddaken met dakkapellen en bakstenen schoorstenen met natuurstenen banden en smeedijzeren bekroningen; de hoekpaviljoens zijn voorzien van ingesnoerde torenspitsen, bekroond door achtkante gesloten lantarens met klokvormige beëindigingen.

Tussen de haaks op de voorgevel staande zijvleugels strekt zich een op een deel van het souterrain rustend, in natuursteen bestraat bordes uit, toegankelijk via twee trappen die van het niveau van de brug over de binnengracht naar dat van de hoofdverdieping leiden. De bakstenen steunmuren van de trappen en het bordes worden bekroond door natuurstenen balustrades, waarop twee smeedijzeren lantarens (mogelijk omstreeks 1910). Naar het souterrain geeft een rondbogige deur toegang, gevat in een natuurstenen omlijsting. Op het bordes geeft de hoofddeur toegang tot de hoofdverdieping; deze deur is gevat in een natuurstenen omlijsting waarop een topgevelvormig opzetstuk met ovaal venster, geflankeerd door twee siervazen waaruit vlammen opstijgen.

Afm. hoofdburcht (m) 12 x 22m

Bron: Het huis is de vervanging van een versterkt huis uit de 14e eeuw.
Zichtbare toestand: Intact
Na 1607 wordt de toren voor de zaalbouw vervangen door een haaks op het huidige bouwblok gelegen zaal van 8,5 x 15m
(Bouw)fase 3 - 18e eeuw, 2e kwart t/m 18e eeuw, 3e kwart
Aan weerszijde van het bestaand T-vormige gebouw worden vleugels gebouwd.