Blitterswijk / Blitterswijck

Plaats Blitterswijck
Gemeente Venray
Datum gegevens zo 18 mei 2008

Maasweg

Over van middeleeuwse toestand:

In 1944 werd het kasteel verwoest. Resten van een kasteel op voormalig omgracht terrein met rechthoekige grondslag. Het metselwerk in staand verband van de 27 cm lange bakstenen duidt op een 14de-eeuwse oorsprong. In de kelders bevinden zich tongewelven met steekgewelven. De voorhofgebouwen waren al voor WO II verdwenen. Nu rest een braakliggend terrein.
De ruïne is te vinden aan de Maasweg te Blitterswijck en is vrij toegankelijk.

In november 1944 door terugtrekkende Duitse troepen opgeblazen.

Bezitgeschiedenis:

Reeds in 1242 is er sprake van Willem van Blitterswijk, mogelijk een voorvader van Robbert van Blitterswijk die in 1330 door de hertog van Brabant met de heerlijkheid van Blitterswijk werd beleend. De familie speelde geen grote politieke rol. Door het huwelijk van Sybert van Blitterswijk met Elisabeth van Broekhuizen in de 14e kregen zij rechten op de heerlijkheid (Ter) Horst.
In 1428 blijkt Blitterswijk een leen van Gelre te zijn. Tot in het begin van de 16e eeuw hield de familie het slot in bezit, waaraan de patronaatsrechten van vier kerken waren verbonden.

Ben Olde Meierink - Kastelen in Limburg, 2005 -- blz 115 (met illustratie)

M. Flokstra - Kastelen in het land van Kessel, 2005 -- blz 311-327 (met illustratie)

M. Flokstra - Het verdwenen kasteel Blitterswijck, 1997 -- blz 211-222 (met illustratie)

P. Dreiskämper - Thonis Ongewassen en Johan Coppers: leven op Blitterswijk, 1996 -- blz 179-192 (met illustratie)

M. Flokstra - Kastelen in het land van Kessel, 1991 -- blz 15 (met illustratie)

M. Flokstra - Een bijdrage over de heren van Blitterswijck in de veertiende en vijftiende eeuw, 1985 -- blz 205-216 (met illustratie)

A. Loosjes - Kasteelen buitenplaatsen tuinen en parken van Nederland, deel 3, 1923 (met illustratie)