Baexem / De Borg / La Marck

Kasteelweg 7
Baexem
Leudal

Locatie:

Ten zuiden van het dorp, aan de weg naar Grathem op de westrand van het beekdal van de Haelensche beek.

hotel / restaurant
hotel / restaurant

restaurant
restaurant

Over van middeleeuwse toestand:

Bakstenen hoofdgebouw onder hoog schilddak, met zijvleugel welke verlengd is met lagere dienstvleugel, XVII-XVIII. Een mergelstenen achtergevel draagt het jaartal 16?6

Over het oorspronkelijke kasteel is weinig bekend. In 1985 is het fundament van een ronde toren opgegraven.

De naam komt van het nabijgelegen dorp.

Moated site

Bouwgeschiedenis:

Over de oudste bouwgeschiedenis van het huis is niets bekend. Bij graafwerk in 1985 is onder meer het fundament van een toren tevoorschijn gekomen. De ouderdom van deze toren is niet bekend. Het huidige gebouw is vroeg 17e eeuws omringd door een gracht.

Bezitgeschiedenis:

Het ridderlijke geslacht van Baexen is al in de 13e eeuw bekend en had vermoedelijk een versterkt huis.
In 1577 werd Level van Baexen met het huis te Beaxem beleend.

URL Commercieel