Weleveld / Welvelde

Adres Oude Bieffel
Gemeente Borne
Provincie Overijssel
Datum gegevens ma 1 februari 2021

Ten noordoosten van het dorpje Zenderen.

Zichtbare toestand: Intact
Een overlevering zegt dat een zijtak van Van Ruinen's omstreeks 1300 een hof te Weleveld een eerste huis of spyker bouwden.
Een charter van 31 oktober 1353 vermeld dat Johan van Welevelde uit handen van zijn broer het Hof te Welevelde verwerft.

Bezitgeschiedenis:

Mogelijk is Godfried van Welvelde de oudste bezitter. In 1244 was hij getuige van een vriendschapsverbond tussen Otto van Horstmar en Ahaus en Ludolf van Steinfurt. Zijn dochter huwde met Mewekien van Ruinen ridder in 1262. Zijn tweede zoon Otto kreeg de goederen in Twente. Otto noemde zich Weleveld. Otto van Weleveld wordt genoemd van 1308 tot 1320.

Archeologisch onderzoek:

In 1994 en in 2003 is archeologisch onderzoek verricht maar in beide gevallen is weinig tot geen middeleeuws materiaal gevonden. De vraag is of het middeleeuwse Weleveld wel op deze plaats ligt.

Publicaties:

A.G.M. Spiekhout - Het middeleeuwse kastelenlandschap van het Oversticht, 2020 -- blz 572-573 (met illustratie)

Jet Spits - Och ewig is so lang : Zeven eeuwen Weleveld, landgoed, havezate en bewoners, 2003

A.D. Verlinde - Archeologische kroniek van Overijssel over 1994, 1995 -- blz 153-171

Arnuldus Johannes Gevers - De havezaten in Twente en hun bewoners, 1995 -- blz 101 (met illustratie)

B. van Swighem - Sweder Schele en zijn huiskapel, 1993

H.W.M. van der Wyck - Overijsselse buitenplaatsen, 1983

Gerrit Jan ter Kuile - Geschiedkundige aanteekeningen op de havezathen van Twenthe, 1974 -- blz 274 (met illustratie)