Velsen

Plaats Santpoort-Noord
Toegankelijk Niet toegankelijk
Datum gegevens di 3 juli 2018

Volgens Calkoen gelegen aan het sportveld aan de Hagerlingerweg in Santpoort.

Afm. hoofdburcht (m) 10 x 10m
Zichtbare toestand: Intact
Het in ca 1225 [Morren] gestichte huis kon niet groot zijn geweest, waarschijnlijk een woontoren van 10 x 10m. Door opgravingen in 1954 is baksteen gevonden uit de 13e en de 14e eeuw wat wijst op twee bouwperioden. Het is eerste kasteel is tussen 1300 en 1350 verwoest en verbrand.
Zichtbare toestand: Intact
Waarschijnlijk is het tweede kasteel in 1350 herbouwd. Dit 2e kasteel is tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten (ca 1450) verwoest [Calkoen, 1967].
Zichtbare toestand: Ondergronds
In 1496 wordt het huis omschreven als het huis met koren, weidegrond, boomgaarden. De ruïne was toen een onderdeel van een boerenbedrijf. ca. 1670 door Jan Hulft herbouwd, afgebroken in 1744. In 1804 werden de laatste resten opgeruimd.

Bezitgeschiedenis:

Nicolaes I van Haerlem ( - 1255) huwde een jonkvrouwe van Velden waarmee het huis te Velsen aan de familie Persijn kwam. Het huis blijft in het bezit van Jan III Persijn tot 1353. Zijn erfdochter Catherina krijgt het huis. Na haar overlijden volgt een erfstrijd met Gijsbrecht van Nijenrode als winnaar. Gijsbrecht was een kabeljauw. [Morren]

Door aankoop op 29 april 1255 is het tot 1679 in bezit gebleven van de familie Brederode. [Verhoog].

1948/49 dr. J.G.N. Renaud.
2 t/m 5 september 2013 RAAP inventariserend veldonderzoek.

Afbeeldingen:

Op een tentoonstelling in dec/jan 1989 in Beekestein in Velsen werd een schilderij getoond uit het Gemeente archief van Haarlem van het Huis te Velsen.

Publicaties:

Jean Roefstra - Kastelenonderzoeker Jaap Renaud (1911-2007) in Noord-Holland, 2020 -- blz 195 (met illustratie)

Erik Cordfunke - Macht en aanzien, 2013 -- blz 55-64 (met illustratie)

M.S. Jordanov - Plangebied Spooronderdoorgang Santpoort-Driehuis, 2013 -- blz 1-52 (met illustratie)

Jan Morren - Een proefopgraving naar het Huis te Velsen, 2011 -- blz 3-16

Christian Bertram - Noord-Hollands Arcadia; ruim 400 Noord-Hollandse buitenplaatsen in tekening, 2005 -- blz 333-334 (met illustratie)

Bert Koene - Midden-Kennemerland in de vroege en hoge middeleeuwen, 2003

Jan Morren - Kastelen en buitenplaatsen in Velsen; deel 1 Santpoort, 2002 -- blz 146-156 (met illustratie)