Sevenaer

Adres Nieuwe Doelenstraat
Plaats Zevenaar
Gemeente Zevenaar
Datum gegevens za 3 juni 2023

Locatie:

Het kasteel ligt ten westen van de stad Zevenaar, onder een parkeerterrein bij de wal ter hoogte van de Nieuwe Doelenstraat.

Onder de parkeerplaats.

Zichtbare toestand: Intact
De in 1984 en 1986 gevonden fundamenten van Sevenaer duiden op een vierkant grondplan met een uitspringende poorttoren. Het kasteel kende twee belangrijke bouwfasen.
De eerste dateert uit het midden van de dertiende eeuw. Het kasteel heeft dan weermuren van twee meter dik. Door het zwaarder wordend geschut volgt eind 14e eeuw een tweede bouwfase. De tweede bouwfase maakt Sevenaer uniek. Rondom zijn de muren namelijk tot vier meter dikte uitgebouwd. Elders plaatsen de machthebbers alleen zware torens ter verdediging tegen het modernste wapentuig. Nergens in Nederland vindt verzwaring van de muren plaats.
Bron: [Jas,2013:535]

Bezitgeschiedenis:

Zevenaar was oorspronkelijk Geldersch bezit, in 1355 ging het door een aanvechtbaar pand verdrag over aan Kleef. Van tijd tot tijd lieten de Geldersche hertogen er toch aanspraak op maken. In 1371 behoorde het tot de oudedagsvoorziening van Mechteld van Gelre, echtgenoot van Johan van Kleef. In 1401 blijkt het weer in Geldersche handen te zijn. Het wordt dan in leen gegeven aan Gerrit Palick van Sevenaer.
Na 1402 dient het kasteel voornamelijk als ambtswoning voor de opeenvolgende ambtmannen van de Liemers. Rond 1600 trekt prins Maurits door de Liemers. In 1638 worden er Duitse troepen gevestigd.
Bodemvondsten laten nog activiteiten rond het kasteel zien tot in de zeventiende eeuw. In de archieven komt het kasteel voor tot 1680. Tussen 1680 en 1687 is het kasteel gesloopt, want in 1687 is er sprake van een "geslichte kasteelplaetz". Bij de sloop is de binnenste gracht gedempt met het puin. De hoeveelheid baksteenpuin wordt geschat op 4000 ton. Het puin is afgedekt met aarde en vervolgens uitgegeven als tuingrond.

Wikipedia Sevenaer
Castlephoto Kasteel Sevenaer