De Rode toren

Adres Achterstraat bij 6
Datum gegevens di 15 januari 2019

Ten oosten van Heteren.

Afm. hoofdburcht (m) 13,3 x 13,3
Afm. totaal terrein (m): 18 X 18
Zichtbare toestand: Intact
In een vermelding uit 1388 wordt Johan van Heteren beleend met 'den Roden thoren met een stuck landts..'
Een rechthoekig terrein, met op de noordwesthoek een vierkante woontoren. De toren had vier niveau's en een uitkragende weergang op een rondboogfries. Langs de noord- en oostzijde van het terrein bevond zich een L-vormige woonvleugel.
Nadat de boerenwoning in brand was gevlogen is het in 1790 gesloopt.

Bron: [Hermans, 2016]

Taco Hermans - Castellogica in het kort: De Rode Toren te Heteren, 1997 -- dl III, 267-272 (met illustratie)

J. Wolters - Over-Betuwse Historiën: "Den Roden Thoren", 1955

J. Wolters - Over-Betuwse Historiën: "Romantiek rond de Rode Toren", 1955

J.J.S. Sloet - Register op de leenaktenboeken van het vorstendom Gelre en het Graafschap, 1924 -- blz 150

H.M. Werner - Geldersche kasteelen beschreven en afgebeeld : historie, oudheidkunde, genealogie, 1906 -- Deel I, 367-397 (met illustratie)