Altena

Plaats Delft
Datum gegevens za 29 augustus 2020

Altena ligt ten noordwesten van Delft op de grens met Rijswijk.
Lokatie: partycentrum Altenahoeve.

Afm. totaal terrein (m): 34 x 40
Zichtbare toestand: Intact
Aan de zaal werden een vierkante toren van 3,5 x 3,5 m., een keuken van 4 x 5,6 m., een grote kamer van 8 x 5,6m. en een woonvertrek in een vierkant gebouw toegevoegd.
Tot aan de 80-jarige oorlog hadden er uitbreidingen plaats gevonden, totdat er een bijna vierkant hoofdgebouw was ontstaan.
Na 1573 is er een nieuw huis gebouwd.

Bezitgeschiedenis:

Een van de gebroeders van Wijngaarden (Dirk Oem) ,inpolderaars van het Oud Bildt (1505 door de oudebildtdijk) woonde destijds in dit kasteel.

Historische betekenis:

Altena is als kasteel in de 15de eeuw bekend geworden en behoorde in de 15de en 16de eeuw tot de drie belangrijkste kastelen in Delfland. Door kasteeldeskundigen wordt Altena tot het type 'begraven hofsteden' gerekend. Dit zijn woningen van welgeboren lieden, waaronder zich ridders bevonden. Kenmerk van de begraven hofstede is, dat de woning omgracht is, maar niet meer echt, in tijden van de oorlog, kan worden verdedigd.

Archeologisch onderzoek:

Door het uitgebreide veldonderzoek van de Stichting Altena tussen 1969 en 1978 is het hoofdterrein van het huis Altena vrijwel volledig onderzocht.

Wikipedia Altena

Publicaties:

Marjolein Kerkhof - Bestemmingsplan Bedrijventerrein Delft Noord (DSM), 2012 -- blz 1-25 (met illustratie)

Epko Bult - Middeleeuwse kastelen in en om Schipluiden : De kasteelontwikkeling in Delfland, 2007

Daniëlle Lokin - Altena, 'een vervalle Heeren Huijsinge', 2005 -- blz 7-8