Genhoes

Adres Hoogenboschweg 2
Gemeente Brunssum
Datum gegevens vr 18 februari 2022

kantoor
kantoor

Over van middeleeuwse toestand:

(RDMZ) Bijgebouwen van het voormalige, in 1622 gebouwde en circa 1930 gesloopte kasteel 'Gen Hoes'. De op een U-vormige plattegrond gebouwde bijgebouwen bestaan uit een witgeverfd, zeven traveeën breed, dubbel woonhuis met verdieping onder een met muldenpannen gedekt zadeldak. Op begane grond en verdieping vensters met hardstenen onder- en bovendorpel; voor de deur van het linkerwoongedeelte een wat Moors-aandoend portiek met balkon. Het in de kern 17de-eeuwse pand heeft in de 19de eeuw en omstreeks 1930 verbouwingen ondergaan.

Zichtbare toestand: Intact
Het oudste gedeelte van het huidige herenhuis is het poort gebouw uit 1538. Dus toen was het houten kasteel verdwenen.
Bron: [Bauer,1998:327]

Ben Olde Meierink - Kastelen in Limburg, 2005 -- blz 506 (met illustratie)

Tammo Bauer - Genhoes te Brunssum (L) : Een bouwhistorisch-archeologisch onderzoek (vervolg), 1999 -- blz 343-352 (met illustratie)

A.J.A.M. Corten - Genhoes te Brunsum (L); een bouwhistorisch onderzoek, 1998 -- blz 313-330 (met illustratie)

J.Th.H. de Win - Kastelen in Limburg, 1978 -- blz 72

Theo de Vries - Genhoes of Oud-Valkenburg, 1954 -- blz 7