Heemstede / Het oude slot

Adres Ir. Lelylaan 6 XP
Gemeente Heemstede
Toegankelijk Niet toegankelijk
Datum gegevens zo 25 oktober 2015

Van het oude kasteel zijn de funderingen nog aanwezig in het sloteiland.

Zichtbare toestand: Intact
Gesticht door Dirk van Hoylede. Het kasteel is verschillende keren verwoest en herbouwd (1393, 1404 en 1426). In 1620 verkocht aan de Amsterdamse koopman Adriaan Pauw. Hij maakt er een lusthof van in renaissance stijl. Het oude slot wordt in 1811 afgebroken in opdracht van Jan Dolleman, de Schout van Heemstede.
Typologie tekst:
Waarschijnlijk bestond er in 1380 een vierkante woontoren. Deze werd aan de rechterzijde geflankeerd door een poortgebouw, met een brug over de slotgracht.
Het Nederhuys (Oude Slot genaamd), de Vredesbrug en de Duivenpoort zijn nog uit de 17e eeuw.

Bezitgeschiedenis:

De eerste bewoner van het slot was Reijnier van Hoylede, hij 'leende' het slot van Floris de Vijfde. Vervolgens is het slot nog vele eeuwen 'beleend' geweest aan diverse adellijke families.
In 1607 heeft koopman Hendrik van Hovijnen het slot gekocht voor 75.000 florijnen, inclusief ambachtsheerlijkheid.

URL Commercieel Heemstede
Wikipedia Heemstede
Castlephoto Slot Heemstede

Publicaties:

Jean Roefstra - Kastelenonderzoeker Jaap Renaud (1911-2007) in Noord-Holland, 2020 -- blz 194 (met illustratie)

Christian Bertram - Noord-Hollands Arcadia; ruim 400 Noord-Hollandse buitenplaatsen in tekening, 2005 -- blz 134-136 (met illustratie)

Hans Krol - De eerste heren van Heemstede en hun voorgeslacht van Holy. Deel 2, 1993 -- blz 10-23

Jaap (Jacob Gerard Nicolaas) Renaud - Heemstede en Heemstede, 1992 -- blz 319-322 (met illustratie)

Hans Krol - De eerste Heren van Heemstede en hun voorgeslacht (circa 1250 -1346) Deel l, 1992 -- blz 110-118

Johan Willem Groesbeek - Middeleeuwse kastelen van Noord-Holland, 1981 -- blz 35 - 43 (met illustratie)

- ANWB redaktie gidsen - Kastelen in Nederland, 1971 -- blz 170 - 170

- Onbekend - Restauratie oude slot Heemstede, 1964 -- blz 28 - 29