't Laer / Laarbrug

Plaats Ommen
Gemeente Ommen
Datum gegevens do 21 december 2017

Gelegen bij de Laarbrug aan de Zwolsestraat.

Over van middeleeuwse toestand:

2016: Door de houtige opslag te verwijderen aan de Zwolseweg zijn de contouren van de gracht en de heuvel weer zichtbaar. De jonge eikenlaan haaks op de weg is vrijgezet van houtige opslag en ingezaaid met witte klaver. Ook de vijverpartij is vrijgemaakt van houtige opslag.

Afm. totaal terrein (m): 40m
Afmetingen toelichting:
De omtrek van de buitengracht is 40 meter en van de binnengracht 32 meter. De gracht zelf heeft een breedte van 6 tot 8 meter en de hoogte van de heuvel is één tot 1,5 meter. Deze motte wordt gezien als een van de voorlopers van het huidige Huize Het Laar. Helaas is het “kasteel” eeuwen geleden verloren gegaan. Op last van de bisschop van Utrecht in 1380 verwoest. Er rest alleen nog de motteheuvel. Het gebied is bestempeld als een archeologisch monument.

In 1380 door de bisschop van Utrecht verwoest. Net als Eerde, Ruitenberg, Azoelen en Gerner.

AMK‐terrein 1324

URL Historisch Oud Ommen

Publicaties:

A.G.M. Spiekhout - Het middeleeuwse kastelenlandschap van het Oversticht, 2020 -- blz 507-510 (met illustratie)

Albertus Jans Mensema - De havezaten in Salland en hun bewoners, 1983 -- blz 276 - 284 (met illustratie)

E.H. ter Kuile - Noord- en Oost Salland, 1974 -- blz 62

- ANWB redaktie gidsen - Kastelen in Nederland, 1971 -- blz 68 - 69