Hof te Boekelo / Erve Vogelzang

Plaats Enschede
Gemeente Enschede
Datum gegevens do 5 maart 2020

Over van middeleeuwse toestand:

Terrein van hoge archeologische waarde met de resten van het voormalige huis en de latere havezate Boekelo. In 1450 wordt voor het eerst gesproken van 'erve Vogelzang', waaruit later de havezate Boekelo, ook wel Hof te Boekelo genoemd, is ontstaan. Het eerste huis, met poortgebouw en twee vrijstaande wachttorens, is tussen 1569 en 1580 gebouwd. Het geheel werd omgeven door grachten. In de periode 1625-1684 heeft het huis leeggestaan. Tot aan 1762 is huis onveranderd gebleven. Pas in de periode 1762-1781 zijn delen van het oude huis afgebroken. De voorgevel werd vernieuwd en er werden delen aangebouwd. Rond 1818 is het tenslotte verkocht voor de sloop. In 1887 is melding gemaakt van de vondst van een baardmankruik, die in 'den aarden wal' van het voormalige huis Boekelo is gevonden. In de jaren '60 van de 20e eeuw was het grachtenstelsel, met name de 8 meter brede zuidgracht, nog redelijk zichtbaar

In 1818 voor afbraak verkocht.
Bron: Genoemd in een charter in 1450 ' op mei-dach Philippi et Jacobi apostolorum'.

- Het Oversticht - De cultuurhistorische @tlas Overijssel, 2001 (met illustratie)

Arnuldus Johannes Gevers - De havezaten in Twente en hun bewoners, 1995 -- blz 215 (met illustratie)

Gerrit Jan ter Kuile - Geschiedkundige aanteekeningen op de havezathen van Twenthe, 1974 -- blz 55 (met illustratie)

A.J. van der Aa - Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, 1839 -- DL.2 520,523, DL.7 416