Hackfort

Baakseweg 8
Vorden
Bronckhorst

Ongeveer 2 km ten westen van Vorden, aan de weg naar Wichmond.

Over van middeleeuwse toestand:

Het uiterlijk van het tegenwoordige, rechthoekige huis wordt bepaald door een grondige verbouwing uit de 18e eeuw. Hierbij zijn de ronde torens op de noordoost- en zuidwest hoek gespaard gebleven. Op de linkerzijde van de zuidelijke gevel is nog de benedenverdieping van een vierkante woontoren uit de 14e eeuw te zien.

Etymologie:

Wat de naam van Hackfort betekent is niet geheel duidelijk, maar het achtervoegsel fort is waarschijnlijk afgeleid van voorde (doorwaadbare plaats).

1324

De woontoren is het oorspronkelijke kasteel uit de 14e eeuw.
Bron:
De eerste vermelding van Hackfort dateert uit 1324 toen Willem III van Bronckhorst het goed te Hacvorde verkocht aan Jacob van der Weelle.

Fred Vogelzang - De gek en de vrek van Hackfort, 2016 -- blz 40-43 (met illustratie)
Taco Hermans - Middeleeuwse woontorens in Nederland : de bouwhistorische benadering van een kasteelvorm, 2016 -- blz 86-87 (met illustratie)
Taco Hermans - Woontorens in Nederland; bouwhistorische gids voor middeleeuwse woontorens, 2015 -- blz 96-99 (met illustratie)
Gerjan Crebolder - 'Een byzonder Schoutampt' : Het voormalige ambt Barneveld in pen en penseel, 1625-1875, 2002
H.B.G. Scholte Lubberink - Gemeente Vorden : archeologisch prospectie-onderzoek op het terrein rond kasteel Hackfort, 1996
H.B.G. Scholte Lubberink - Gemeente Vorden : archeologisch onderzoek op het voorterrein van kasteel Hackfort, 1995