Byvanck

Adres Bijvank 8
Postcode 7037 AD
Plaats Beek
Gemeente Montferland
Datum gegevens wo 22 mei 2013

Over van middeleeuwse toestand:

Ongeveer driehonderd meter ten westen is een plek, Rondeel genaamd, waarop een eiland een woontoren uit de twaalfde eeuw gestaan moet hebben. Het tegenwoordige landhuis is van 1779. Het huis is thans als woning voor drie gezinnen in gebruik.

Bron: [Harenberg,2007:87]

Bouwgeschiedenis:

De "Bijvanck". In mooi landgoed gelegen voormalig adellijk huis (18e eeuw) op L-vormige plattegrond. De twee, door schilddaken gedekte, vleugels hebben in de ramen nog ten dele de oorspronkelijke roedenverdeling en geprofileerde, natuurstenen vensterdorpels. Deuromlijsting met gesneden deur, ca. 1800. Op het dak van de hoofdvleugel een houten torentje. In de achtergevel en in de hekpijlers van de twee toegangshekken bevinden zich merkwaardige medaillons met koppen (18e eeuw). In de achtergevel bovendien een alliantiewapen. Inwendig een trap met gesneden Lod. XVI-balusters. Op het erf een schilderachtige schuur (18e eeuw ?), opgetrokken uit een hout en metselwerk.

Wikipedia Byvanck
Castlephoto Landgoed de Byvanck

Jan Harenberg - Havezaten en adellijke huizen in de Liemers, 2007 -- blz 86-91 (met illustratie)

B.J. Maatman - Landgoederen in Gelderland : deelgebied: de Liemers en de zuidelijke Graafschap, 1976

A.F. Tengbergen - Kastelen in Oost-Gelderland, 1973 -- blz 83 - 83

A.G. van Dalen - De Houberg nabij Elten en de Byvanck te Beek, 1972