Dukenburg

Adres Dukenburgsebrug
Plaats Nijmegen
Gemeente Nijmegen
Datum gegevens vr 5 maart 2021

Verbrand in 1585. Thans 19e eeuws landhuis.

Zichtbare toestand: Intact
De burcht had in de 14e eeuw de vorm van een gelijkzijdig vierkant van muren en grachten, waarvan tenminste de zijde van de ingang door ronde torens geflankeerd werd. Het oudste stenen gebouw, waarvan de bovenverdieping door een traptorentje betreden kon worden, stond op de binnenplaats aan de zijde tegenover de ingang. De burcht werd vanwege zijn ligging en ruimte door belegeraars van de stad als hoofdkwartier gebruikt.
Omdat men in 1582 bang was dat de burcht in handen van de Spanjaarden zou vallen werd de toren afgebroken en vervangen door een eenvoudig portaal. Drie jaar later nam de vijand inderdaad bezit van het kasteel en stak het vervolgens in brand. Het kasteel werd daarna herbouwd.
Bron: Regionaal Archief Nijmegen, Wetenschappelijke correspondentie, inv.nr. 562-080 (1971).
Zichtbare toestand: Intact
In 1720 werd het afgebroken en vervangen door een eenvoudig huis met twee verdiepingen en ingericht tot woonhuis. Bij de verkoop in 1736 door A. van Schuylenburg aan zijn stiefzoon W.A. de Quay spreekt de koopakte van ‘de Duyckenborgh, met huys, hoff nieuwe timmeragie genaemt de Orangerie, stallingen en 5 of 6 bouwhoven’.
Zichtbare toestand: Intact
In de Nijmeegsche Courant van 5 en 11 oktober 1819 werd het huis op afbraak te koop aangeboden. In 1822 is het inderdaad afgebroken. Waarschijnlijk is het tegenwoordige gebouw nog een vleugel van de vroegere oranjerie.

Bezitgeschiedenis:

Kasteel Dukenburg bestond al in 1379, toen in een charter sprake was van een ridder Lambert Zebars gehuwd met vrouwe Johanna van Duyckenborch. Karel de Stoute lag hier in 1473, hertog Johan van Kleve in 1479; Barlaimont bezette het kasteel in 1585. Turenne die Nijmegen in 1672 belegerde had hier zijn hoofdkwartier en ook de Franse bezetter die de stad in 1674 verliet. De hertog van Marlborough lag hier in 1702. Ten slotte sloeg generaal Souham hier zijn kwartier op toen hij Nijmegen in 1794 bestormde.

Castlephoto Huis Dukenburg

- Onbekend - Het leengoed de Dukenburg, 1990