De Ruitenborch / Rutenberg

Adres Ruitenborghweg 18
Gemeente Dalfsen
Provincie Overijssel
Bestemming Landbouw
Datum gegevens do 28 januari 2021

Over van middeleeuwse toestand:

De havezate Ruitenborgh, gelegen in de buurschap Ankum, werd voor het eerst vermeld in 1328 als kasteel (castrum) Rutenberghe. Het was tot 1545 de zetel van het adellijke geslacht Van Rutenberg. In 1821 is de voormalige havezate voor de afbraak verkocht. In de jaren daarna is het afgebroken, want in 1828 is ter plaatse van het oude huis, een nieuw huis gebouwd. In 1915 zijn de grachten gedempt.

Etymologie:

De naam van het goed was afgeleid van de Ruite of Rute, een uitgestrekt gebied tussen Dalfsen en Rouveen. De familie Van den Rutenberg ontleende haar naam aan het goed.

Zichtbare toestand: Intact
Mogelijk een voorganger (voor 1389), omdat de bouwheer stenen van een ouder huis uit de gracht wilde halen.
Het huis is in 1821 gesloopt.
In 1828 werd een nieuw huis gebouwd.
Bron: [Gevers,1983:92]

Bezitgeschiedenis:

Is in 1328 in bezit van de graven van Bentheim. Zij verkopen het dan aan Johan van Diest, de bisschop van Utrecht. De bisschop gaf het vervolgens in leen aan Haco van Rutenberg.

Publicaties:

A.G.M. Spiekhout - Het middeleeuwse kastelenlandschap van het Oversticht, 2020 -- blz 531-533 (met illustratie)

- Het Oversticht - De cultuurhistorische @tlas Overijssel, 2001 (met illustratie)

H.W.M. van der Wyck - Overijsselse buitenplaatsen, 1983