't Hoff / Huis Vianen

Hofplein
Vianen
Vianen
Utrecht
wo 7 november 2018

Etymologie:

Gijsbrecht van Vianen was gehuwd met Beatrix van Egmond. Algemeen wordt aangenomen dat de naam Batestein verband houdt met de naam Beatrix, ook wel Beate of Bate genoemd. Zeker is dit niet, in Harmelen komt ook de naam Batestein voor.

1370
Polygonale burcht

Bezitgeschiedenis:

Gijsbrecht van Vianen was de laatste bewoner van het kasteel op de Bol. Hij was tevens de bouwheer en eerste bewoner van kasteel Batestein, in de noordwest hoek van Vianen.

Publicaties:

Reinoud Rutte - Stedenatlas Jacob van Deventer; 226 stadsplattegronden uit 1545-1575 - schakels tussen verleden en heden, 2018 -- blz 309 (met illustratie)
H. Ringenier - Plangebied Hofplein en omgeving, gemeente Vianen: archeologisch vooronderzoek: een bureauonderzoek, 2005
Jos Stöver - Kastelen en buitenplaatsen in Zuid-Holland, 2000 -- blz 468 - 469 (met illustratie)
J.A.M. Oude Rengerink - Gemeente Vianen: Kasteel Batestein: archeologisch proefsleuvenonderzoek., 1998
I.M.C. Nuijten - Gemeente Vianen: kasteel Batestein, archeologisch onderzoek., 1998
Hans Louis Janssen - 1000 jaar kastelen in Nederland, 1996 -- blz 50, 75