Huis te Riviere / Matenesse

Broersvest
Schiedam
Schiedam
Zuid-Holland
Niet toegankelijk

Locatie:

Direct naast een modern kantoorgebouw. De gemeente Schiedam had en heeft geen enkel historisch besef.

monument
monument

Het kasteel is in 1351 door burgers van Schiedam deels afgebroken.

Etymologie:

Huis te Riviere heeft zijn naam te danken aan zijn ligging: het stond vroeger in de polder 'Riviere' (oud-Frans voor 'oeverland'), nabij de rivier 'de Schie' [ bron: Mathieu Fannee].

1260

Bouwgeschiedenis:

Van het bakstenen kasteel zijn de muren 13e eeuws. De donjon en de tweede bouwlaag zijn gedeeltelijk bewaard gebleven. Boven een overwelfde kelder lag een zaal met vensters en een haard. In de zuidwand van deze zaal bevind zich een geprofileerde spitsboognis met driepasvulling, waarin een afvoer is aangebracht. Waarschijnlijk was hier een wasbekken.
Ten zuiden van de omgrachte donjon, die rond 1350 werd vergroot , lag mogelijk in de 13e eeuw een rechthoekige voorburcht. Hiervan is bovengronds niets meer te zien.

Bezitgeschiedenis:

Gebouwd door Aleida, een dochter van Graaf Floris IV van Holland. Omdat Aleida de burcht zonder toestemming van de Graaf had gebouwd, nam haar neef graaf Floris V het kasteel in beslag en gaf hem vervolgens in leen aan Aleids zoon Floris. In 1339 werd Dirk van Mathenesse ermee beleend. Het kasteel werd in 1575 door Schiedam verwoest opdat het niet als basis voor de Spaanse troepen kon dienen.
In 1590 werd het definitief verwoest.

Publicaties:

Reinoud Rutte - Stedenatlas Jacob van Deventer; 226 stadsplattegronden uit 1545-1575 - schakels tussen verleden en heden, 2018 -- blz 318 (met illustratie)

Taco Hermans - Middeleeuwse woontorens in Nederland : de bouwhistorische benadering van een kasteelvorm, 2016 -- blz 182-184 (met illustratie)

Taco Hermans - Woontorens in Nederland; bouwhistorische gids voor middeleeuwse woontorens, 2015 -- blz 196-199 (met illustratie)

Rob Gruben - Viereckige Burgen in den nördlichen Niederlanden. Eine kritische Betrachtung, 2004 -- blz 147-161

Jos Stöver - Kastelen en buitenplaatsen in Zuid-Holland, 2000

D. Kransberg - Kastelengids van Nederland, 1979 -- blz 160 - 162 (met illustratie)