te Heenvliet / Ravenstein / Ravesteyn

Adres Markt 11-12
Plaats Heenvliet
Gemeente Nissewaard
Toegankelijk Zomerseizoen
Datum gegevens di 25 augustus 2020

Locatie:

De ruïne ligt op een omgracht terrein in de tuin van het voormalige Ambachthuis aan het marktplein ten zuidwesten van het centrum van Heenvliet.

Een aantrekkelijk en goed geconsolideerde ruïne, gelegen in een fraai park.

Heenvliet betekent het huis of heim aan een stroom of vliet.

Afm. hoofdburcht (m) 14,2 x 10,8 m
Afmetingen toelichting:
Op de begane grond 2,3 m dik en op de verdieping 2m dikTe oordelen naar het baksteen formaat, is het gebouwd rond 1230 [Ordel,2009:165]. Er is mogelijk een houten voorganger geweest.
De oudste fase bestaat uit een rechthoekige bakstenen woontoren met op elke hoek een uitspringende ronde toren. De toegang tot de toren is op maaiveld wat op zich bijzonder is. Nog meer bijzonder is het valhek. Dit is uniek in Nederland. Meestal komt het valhek voor in het poortgebouw. De begane grond bestaat uit een ruimte van 9,5 x 6 m afgesloten met een tongewelf. Op de eerste verdieping (10 x 7 m) is een grote zaal met aan de noordzijde een grote schouw. Waarschijnlijk had deze verdieping een houten plafond. Daarboven bevond zich een zolderverdieping.
Het kasteel in twee fasen is uitgebreid: eerst werd halverwege de 14de eeuw een nieuwe vleugel gebouwd tegen de oostkant van het kasteel; daarna werd rond 1450 een nieuwe vleugel gebouwd tegen de zuidkant van het kasteel. Op de eerste foto van het Huis te Heenvliet (eerste foto links), is goed te zien hoe die vleugels gelegen hebben.
Na de verwoesting door de watergeuzen in 1572 is het kasteel niet meer hersteld.

Bezitgeschiedenis:

De herbouw gebeurde in opdracht van Hugo van Voorne, die Heenvliet in 1254 als afzonderlijke heerlijkheid in leen had ontvangen van zijn oudere broer Hendrik van Voorne, de burggraaf van Zeeland.

Historische betekenis:

Het kasteel maakte deel uit van een verdedigingssysteem van vijf kastelen. Heenvliet (Ravesteyn) was de middelste en de grootste. In het noorden lag Bleydesteyn, in het oosten Wyelesteyn, in het zuiden Leeuwesteyn en in het westen Blicksteyn. Van die kleinere versterkte huizen is niets meer over.

Wikipedia Ravesteyn
Castlephoto Kasteel Ravesteyn