Verhildersum

Adres Wierde 40
Gemeente Het Hogeland
Provincie Groningen
Toegankelijk Zomerseizoen
Datum gegevens do 7 januari 2021

Over van middeleeuwse toestand:

Het grotendeels 19e eeuwse huis kent nog 14e eeuwse delen. Het huis is in uitstekende staat, gelegen in een prachtig park. Links en rechts twee bouwhuizen. Het huis zelf is gelegen in een gracht en om het park ligt een tweede gracht. Voor het huis is een fraaie oprijlaan van linden afgesloten door houten toegangshekken.

De naam is waarschijnlijk afkomstig van de eerste eigenaar Ferhildema.

Zichtbare toestand: Intact
Net als de Menkemaborg en Onstaborg werd Verhildersum in 1400 door de Schieringers tijdens een veldtocht verwoest. Ook in 1514 werd Verhildersum door Groningers geteisterd. Het werd voor 1200 goudguldens Weerd opgebouwd.
Bron: [kransberg,1979:16], [Formsma,1987:200]
Zichtbare toestand: Intact
In de 17e eeuw was Verhildersum groter dan nu. In het midden van de voorgevel stond een toren. In 1786 en 1793 werd het huis zwaar verbouwd.

Bouwgeschiedenis:

In aanleg een 14e eeuws gebouw. Voorzien van een gracht. In de achtergevel treft men nog schietgaten aan.

Bezitgeschiedenis:

Vlak voor 1400 en enige jaren daarna was Aylko Ferhildema die ook wel Aylko Onsta werd genoemd eigenaar/bewoner. Daarna kwamen borg en landerijen tot 1821 in bezit van verschillende takken van de familie Tjarda van Starkenborgh
De invloed van deze familie en aanverwanten is groot geweest, hetgeen nu nog duidelijk is te zien aan de inrichting van de borg.
Van 1821 - 1861 ging Verhildersum naar de notarisfamilie Van Bolhuis en van 1861 - 1953 naar de familie Frima. Thans is het in bezit van de Gemeente.

URL Historisch Verhildersum
Castlephoto Borg Verhildersum

W.J. Formsma - De Ommelander Borgen & Steenhuizen, 1987 -- blz 200-204 (met illustratie)

D. Kransberg - Kastelengids van Nederland, 1979 -- blz 16

S.J. van der Molen - Stinzen, Borgen en havezathen van het Noordererf, 1978 -- blz 63 - 64 (met illustratie)

- ANWB redaktie gidsen - Kastelen in Nederland, 1971 -- blz 31 - 32

R.A. Luitjens-Dijkveld Stol - De borg Verhildersum en zijn bewoners, 1970