Jaarsveld / Veldenstein

Adres L.A. van Alterenweg 27
Plaats Jaarsveld
Gemeente Lopik
Datum gegevens zo 16 september 2007

Locatie:

Het kasteel lag op de noordelijke oeverwal van de Lek. In de 18de eeuw werd ten noorden van het kasteelterrein een landhuis gebouwd. Dit staat er nog. Hoewel er geen zichtbare bouwresten meer aanwezig zijn, is het terrein grotendeels intact (grachten, percelen).

Over van middeleeuwse toestand:

Mogelijk werd het in de 14de eeuw gebouwd. Na een roerige geschiedenis, waarin het kasteel zwaar beschadigd -zo niet verwoest- raakte, werd Jaarsveld in 1673 door de Fransen definitief verwoest. Er is nog een toren lange tijd blijven staan. Daarnaast bleven nog enkele muurfragmenten staan. Eind 19de eeuw was er geen muurwerk meer zichtbaar. Grachtenstelsel met noorden daarvan het latere landhuis en ten zuidwesten het jagershuis.

Bouwgeschiedenis:

Via een brug met poortgebouw kwam men op de hoofdburcht. Deze bestond uit een ronde toren, een rechthoekig bouwblok met aansluitend op de westzijde een woonvleugel van twee verdiepingen.
In 1826 is het kasteel geheel verdwenen.

Bezitgeschiedenis:

Hendrik van Vianen zou het huis gebouwd hebben. Het bleef tot 1489 in bezit van de heren van Vianen. Daarna werd het door de kabeljauwse Floris van Egmond belegerd. Het huis werd beschadigd na de herbouw was het nog steeds een belangrijk strategisch huis. Het werd Jan van Vianen in leen gegeven. Tijdens de strijd tussen de stad Utrecht en de heer van IJsselstein werd Jaarsveld geplunderd. In 1518 werd Floris van Egmond Uiteindelijk toch eigenaar. De zoon van Hendrik van Brederode, Prins Willem van Nassau werd er in 1564 mee beleend.
In 1608 werd het huis verkocht aan van Verlaer, 6 jaar later verkocht deze het weer aan Simon van Alteren. Het huis werd in 1673 door de Fransen geplunderd en in brand gestoken. Het huis verviel. Raadspensionaris Johan de Wit liet rond 1760 een nieuw huis bouwen enkele honderden meters ten noorden van het slot.

Wikipedia Veldenstein
Castlephoto Kasteel Jaarsveld