Wisch / Borch, De

Adres Laan van Wisch 4
Plaats Terborg
Gemeente Oude IJsselstreek
Datum gegevens wo 3 maart 2021

Het gehele kasteel met aanbouwen is vanaf 1957 fraai gerestaureerd.

Etymologie:

Wisch is het Nederduitse woord voor "weide". Het geslacht Wisch is afkomstig uit Westfalen in Duitsland en de naam is mogelijk overgenomen van het dorp Wisch bij Billerbeck. Een andere verklaring is dat het zou verwijzen naar de weidegronden bij het riviertje de Berkel, hun bezittingen in de buurt van Vreden. De eerste heren stonden bekend als: De Wisge, Van Wisge of Van Wisch. In oude stukken vindt men ook de schrijfwijzen: Wyssche, Wissche, Wissche, Wiisch, Wiesch en (zoals het ook wordt uitgesproken) Wis.

Zichtbare toestand: Intact
Complex van woonvleugels en torens uit verschillende perioden in de vorm van een winkelhaak. De uitspringende toren op de hoek van de winkelhaak is 15e eeuws, alhoewel de bovenste verdieping uit later tijd stamt. De toren is geheel gepleisterd vanwege de slechte kwaliteit stenen.
In 1648 werd weer een nieuwe vleugel opgenomen.
Zichtbare toestand: Intact
De zeskantige traptoren dateert uit latere tijd en is in de 18e eeuw of in de 19e eeuw deels afgebroken, bij de restauratie in 1957 weer herbouwd. Rechts van de woontoren staat een 16 eeuws woonblok, daarnaast een woonblok wat volgens een steen in 1648 werd gebouwd. Dit gedeelte is in de 19e eeuw verbouwd. De dienstvleugel heeft een lengte van 90m .

Wikipedia Wisch
Castlephoto Kasteel Wisch

J.C. Bierens de Haan - Geldersche kasteelen; tot defensie en eene plaissante wooninge, 2000 -- blz 10 (met illustratie)

Jan Harenberg - Kastelen in Oost-Gelderland, 1993 -- blz 44 - 51 (met illustratie)

F.M. Eliens - Middeleeuwse kastelen van Gelderland, 1984 -- blz 98 - 104 (met illustratie)

St. Vrienden der Geldersche Kasteel - St. vr. Geldersche kasteelen 1965-1975, 1976

K.A. Kalkwiek - De hertog en zijn burchten, 1976

B.J. Maatman - Landgoederen in Gelderland : deelgebied: de Liemers en de zuidelijke Graafschap, 1976