Staverden / Pauwenburcht

Adres Staverdenseweg 283

restaurant

Toelichting functie(s):

Trouwlokatie is het koetshuis t.o. het huis.

In 1905 nieuw gebouwd huis op oude funderingen.

Zichtbare toestand: Intact
In 1307 is duidelijk dat er een hof bij de molen bestaat. In 1326 is het hof vervangen door een versterkt huis.
Bron: [Jas,2013:241]
Midden 17e eeuw is het versterkte huis vervangen door een nieuw huis.
Zichtbare toestand: Intact
In 1905 is het huis grondig verbouwd door Frederik Bernard s'Jacob naar de Hollandse renaissance stijl.

Bezitgeschiedenis:

Graaf Reinald van Gelre stichtte rond 1300 een nederzetting op de noordelijke Veluwe, niet ver van Harderwijk. De nederzetting had moeten uitgroeien tot een stad, maar de vestigingsplaats was hiervoor blijkbaar niet geschikt. Tot veel meer dan het door de graaf gebouwde kasteel en wat boerderijen er om heen, is het nooit gekomen.

Het kasteel werd door de hertogen van Gelre destijds veelvuldig gebruikt als jachtslot. Sinds 1400 woonden er leenmannen op kasteel Staverden, die het kasteel voor de graaf moesten bewaren en verdedigen. Zij hadden ook de verplichting om witte pauwen te houden. De veren van deze pauwen moesten dienen om de hoofdtooi van de grafelijke helmen te verfraaien. Daarom wordt kasteel Staverden ook wel de Witte Pauwenburcht genoemd. Ook vandaag de dag worden er op Staverden witte pauwen gehouden, hoewel er al lang geen graven van Gelderland meer zijn en er geen helmen meer met pauwenveren gesierd behoeven te worden.

Omstreeks 1600 kwam het kasteel in handen van de Van Haersoltes, die het kasteel in de volgende twee eeuwen verbouwden tot een meer bewoonbaar huis. Omstreeks 1840 werd het huis, dat inmiddels in andere handen was overgegaan, opnieuw verbouwd naar de eisen van die tijd. Kasteel Staverden kreeg zijn huidige vorm, op de oude dertiende-eeuwse fundamenten, pas in 1905, nadat het landgoed was aangekocht door Mr. 's Jacob, burgemeester van Rotterdam. Zijn erfgenamen verkochten het huis aan de huidige bezitter, de stichting Het Geldersch Landschap.

URL Commercieel Staverden
Wikipedia Staverden
Castlephoto Kasteel Staverden

Ronald Stenvert - Staverden, een modern kasteel, 2020 -- blz 211-233 (met illustratie)

Fred Vogelzang - Staverden: landgoed op de Veluwe, 2011 -- blz 7-9 (met illustratie)

J.C. Bierens de Haan - Geldersche kasteelen; tot defensie en eene plaissante wooninge, 2000 -- blz 57 (met illustratie)

J.J. Jager - Kastelen op de Veluwe : inventarisatie en vergelijking, 1993

D.J.G. Buurman - Iets over Gelderse buitenplaatsen, 1976