Slangenburg

Plaats Doetinchem

Toelichting functie(s):

Als gast van het klooster wordt verwacht dat ook u (min of meer) volgens die regel leeft.
Trouwen kan in het koetshuis.

Landgoed is opengesteld. In bijgebouw informatiecentrum van Staatsbosbeheer.

Etymologie:

De naam is mogelijk afgeleid van de Slingebeek die zich op korte afstand van het kasteel door het landgoed slingert.

Het kasteel werd in 1495 verwoest in de machtsstrijd tussen Karel van Gelre en Kleef, en herbouwd.
Zichtbare toestand: Intact
In de tweede helft van de 17e eeuw wordt dit kasteel van een toren met twee vleugels geheel opgenomen in een nieuw concept, een barok huis met de hoofdingang aan de andere zijde, geheel symmetrisch met twee torens, met open erehof en op het nieuwe voorplein een tweetal bouwhuizen in spiegelbeeld.

Bezitgeschiedenis:

Slangenburg wordt het eerst vermeld in het jaar 1354 als bezit van Maes (Thomas) van Baer, telg van het geslacht Van Rheden/Van Baer. Deze vermelding is omstreden. Duidelijker wordt het in 1541, toen de vroedschap aan Willem van Baer een stuk weiland schonk, gelegen "achter den Slangenborg", de Nijemaet geheten.
Rond 1500 krijgt het huis riddermatigheid, wordt havezate, zodat de bewoner de land- en kwartierdagen kan bezoeken. In die tijd woont op het huis Frederik van Baer. Hoe het huis er uit heeft gezien is niet bekend. De oudste afbeelding/aanduiding staat op een kaart uit 1559, maar geeft geen enkel detail. De Van Baers blijven in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) rooms-katholiek en daarom overvallen de Staatse troepen in 1585 het kasteel en verwoesten het. Het duurt tot het Twaalfjarig Bestand (1609-1621) voordat het kasteel weer wordt hersteld. In dit geval door Frederik van Baer en zijn vrouw Judith Ripperda. De wapensteen met hun wapens en het jaartal 1612 siert de achtergevel.

Het meest indrukwekkend zijn echter de schilderingen en schilderijen, die Van Baer laat aanbrengen door Gerard Hoet de Oudere (1648-1733). Veel schilderijen verwijzen naar het tragische liefdesleven van de latere generaal.
Is Van Baer zo succesvol in zijn werk als militair, zoveel verdriet heeft hij in zijn persoonlijk leven. In 1665 huwt hij Dorothea Petronella van Steenbergen tot Duistervoorde uit Twello en in december 1666, na anderhalf jaar sterft zij aan een longaandoening in het stadshuis van de Van Baers in Emmerich.
Frederik Johan, dan 21 jaar oud, zal nooit hertrouwen en wijdt jaren later, in zijn vergrote en verbouwde huis vele schilderingen aan zijn vroeg gestorven vrouw.

Historische betekenis:

De generaal Frederik Johan van Baer (1645-1713) is de laatste Van Baer en tegelijkertijd ook de belangrijkste. Als hij in december 1713 in de Lambertikerk in Zelhem wordt bijgezet in het familiegraf laat hij vele herinneringen aan een bijzonder man na.
Een grote militaire carrière met ups en downs. Hij wordt wel genoemd de ‘stege’ heer van Slangenburg vanwege zijn stugge karakter. In de omgang met zijn mensen is hij dan vaak niet gemakkelijk. Soms wordt zijn streven naar een nog hogere rang gefrustreerd; soms maakt hij furore, o.a. als de winnaar van de Slag bij Ekeren in 1703 bij Antwerpen in de Spaanse Successieoorlog (1701-1714).

URL Commercieel Slangenburg
Wikipedia Slangenburg
Castlephoto Kasteel De Slangenburg

J. Berends - De Slangenburg; huis, landgoed en bewoners, 2008 -- blz 1 - 224 (met illustratie)

J. Berends - De Slangenburg, huis en goed, rond 1770, 1995

P. Moors - Een dieptepunt in de relatie tussen de Van Baers en de stad Doetinchem, 1445/46, 1994

J. Berends - Uit het Passmann-familiealbum : De Slangenburg 1895-1945, 1993

Jan Harenberg - Kastelen in Oost-Gelderland, 1993 -- blz 9 - 15 (met illustratie)

- Onbekend - Een authentieke Van Baer in 1354 eigenaar van de Slangenburg en voorvader van de latere kasteelheren?, 1990