Brakel / Rodichem

Adres Dwarssteeg 2-4

Verwoest door blikseminslag. Opnieuw opgebouwd.
Tijdens de belegering van Gorkum verwoest. Herbouw werd in 1507 voltooid.
Verwoest door Spaanse troepen.
Voor de 4e maal verwoest, dit keer door de Fransen. Ook weer herbouwd.
Zichtbare toestand: Intact
In 1800 was het kasteel tot een ruïne vervallen. Het werd niet meer herbouwd omdat er in 1768 een nieuw huis was gebouwd.
Bron: [Jas, 2013, blz 507]

Bezitgeschiedenis:

Het geslacht wordt reeds in 1260 en 1265 vermeld. In 1321 werd door Eustacius van Brakel het huis te Brakel "met sijnen voorborchten" in leen opgedragen en tot open huis gemaakt. Interessant bij Brakel is dat Brakel het enige kasteel is dat een borgleen in Gelre is.
In 1407 werd het slot bij de belegering van Gorinchem verwoest door de troepen van Graaf Willem VI van Holland. Adriana van Brakel werd in 1439 met de heerlijkheid en kasteel beleend en bracht haar bezittingen door haar huwelijk met Johan van Broeckhuysen, heer van Waardenburg, in bezit van laatstgenoemde geslacht, dat ook al de kastelen Ammersoyen en Waardenburg bezat.
In 1442 werd het kasteel weer herbouwd. In 1504 werd het bij de belegering van Zaltbommel door de troepen van keizer Maximilliaan gebrandschat. In 1574 werd het door de Spaanse troepen geplunderd. In 1587 veroverd door de Staatse troepen en in 1588 weer teruggenomen door de Spanjaarden.
Op 11 september 1672 verwoest door de Franse troepen omdat niet aan de door de Fransen opgelegde brandschatting werd voldaan.

Wikipedia Brakel
Castlephoto Kasteel Brakel

Jorien Jas - Kastelen in Gelderland, 2013 -- blz 506-508

H.W. van Klaveren - De Weitjes II te Brakel, een Archeologische Begeleiding en Aanvullend Archeologisch Onderzoek, 2005

M. Witteveen-Jansen - Kastelen en vestingwerken in de Bommelerwaard, 2004

- Onbekend - Rodichem, 2004