Te Hatert / Hatertse Toren / Hatart

Adres Vossendijk 40
Plaats Nijmegen
Gemeente Nijmegen
Toegankelijk Niet Toegankelijk
Datum gegevens zo 28 februari 2010

Over van middeleeuwse toestand:

Het enige overgebleven deel van het huis te Hatert is de 14e eeuwse vierkante toren. Het is een bakstenen toren van twee verdiepingen.

Waarschijnlijk afkomstig van de familie Van der Haltert of Hautart.

(Bouw)fase 1 - 14e eeuw, 3e kwart t/m 16e eeuw, 1e kwart
Afmetingen toelichting:
Huidige toren heeft een afmeting van 4,30 x 3,80. Op kelderniveau een muurdikte van 60 á 70 cm.Het 14e eeuwse kasteelcomplex is eind 15e, begin 16e eeuw deels verwoest of afgebroken.
Typologie tekst:
De toren is waarschijnlijk onderdeel van een groter complex, misschien zelfs een rechthoekig kasteel.
Bron: [Jas,2013:374]
Tegen de westzijde van de nog bestaande toren werd een vleugel aangebouwd.

Bouwgeschiedenis:

De toren is waarschijnlijk uit de 2e helft van de 14e eeuw. Dit is afgeleid uit de baksteen formaten en de maat van 10 lagen. Naast de toren is in 1992 tijdens archeologisch onderzoek een weermuur (24 m) gevonden ten westen van de toren. Aan de noordzijde van de toren is de aanzet tot nog een weermuur vastgelegd.
Aan de Noordzijde is op de oudste kadastrale kaart nog een bouwwerk te zien. Dit bouwwerk werd ook de toren genoemd. Waarschijnlijk is dit het huis en de huidige toren een spieker of een poortgebouw. Om de bouwwerken heen is een dubbele grachtenstelsel ontdekt.

Bezitgeschiedenis:

In de 14e eeuw behoorde de familie Van der Haltart of Hautart tot de aanzienlijkste geslachten van Nijmegen. Zij bezaten veel grond en goederen in de omgeving van Nijmegen. Mogelijk waren zij de stichters van het kasteel.
In 1532 werd Roelof van Hatert eigenaar van het kasteel. In 1552 - 1667 was het huis in bezit van de familie Van Bronckhorst. Door huwelijk kwam het in de familie van Hasseltholt genaamd Stockheim.

Castlephoto Huis Hatert

J. Stellingwerf - Hatert 1666 Atlas van Brouërius van Nidek 1, coll 182