te Zanen / Huis te Zwaanen

Adres Orionweg 1
Postcode 2024 TA
Plaats Haarlem
Gemeente Haarlem
Datum gegevens do 22 oktober 2015

Locatie:

Ten noorden van Schoterbos lag het ambacht van Zaenen. Hierin heeft zeker een versterkt huis gestaan.

Over van middeleeuwse toestand:

Dat het gebouw, zoals het er nu staat, in niets meer herinnert aan het oude kasteel, behoeft geen betoog. Er is van het oude kasteel voor zover wij weten geen afbeelding bewaard gebleven. Wel zijn er toevallige vondsten bekend, o.a. van kloostermoppen die er op kunnen wijzen dat het 13e eeuwse kasteel daar gestaan heeft. Voor de rest zijn er kannetjes, munten etc. gevonden. Een beetje vreemd doet het aan, dat er op het einde van de 18e eeuw sarcofagen voor de dag kwamen, zoals Adriaan Loosjes in zijn 'Hollands Arcadia' (1804) vermeldt. Er zou dan bij het kasteel een kerk of kapel met begraafrecht geweest moeten zijn, tenzij deze relicten uit het verleden van elders afkomstig waren

Bron: [bertram,2005,blz392] het huis werd door Cornelis Jan Arend Bredius grondig gerenoveerd.

Bezitgeschiedenis:

In een lijstje van goederen die in leen gehouden werden van de graven van Holland, dat gedateerd moet worden tussen 1316-1321 vinden we Simon van Zaenden, hoogstwaarschijnlijk een van de zoons van Willem van Zaenden, met zgn leen. Dit wordt omschreven als 'die woninge ende dat hele land liggende tussen Hendrik van Brederode's land en jvr. Kerstine (van Schoten)', aan de westzijde belend door de halve Veenweg en aan de oostzijde door het Spaarne'. Op 19 februari 1325 maakt hij deze woning tot lijftocht voor zijn vrouw Femence (of Semence). Nu wordt ervan gezegd, dat het huis in Schoten staat.

URL Commercieel Huis te Zaanen

Publicaties:

Christian Bertram - Noord-Hollands Arcadia; ruim 400 Noord-Hollandse buitenplaatsen in tekening, 2005 -- blz 391-392 (met illustratie)

Johan Willem Groesbeek - Middeleeuwse kastelen van Noord-Holland, 1981 -- blz 28 - 32 (met illustratie)