Zuylen / Zuilen

Adres Tournooiveld 1
Plaats Oud-Zuilen
Gemeente Stichtse Vecht
Datum gegevens do 9 maart 2023

Tussen het plaatsje Oud-Zuylen en de Vecht ligt het slot Zuylen.

Over van middeleeuwse toestand:

Het in oorsprong middeleeuwse omgrachte kasteel is in het eerste kwart van de 16de eeuw opnieuw opgetrokken en tussen 1751-1752 naar ontwerp van Jacob Marot, met behoud van het kasteelachtige karakter, vergroot met een vleugel aan de zuidwestzijde waardoor de U-vormige plattegrond is ontstaan rondom het rechthoekige voorplein. Het hoofdgebouw is omgeven door een gracht, waarop een 16e eeuws poortgebouw staat.

Ontleend zijn naam aan het geslacht Van Zuylen.

Afm. hoofdburcht (m) 11,5 x 10,4
De oorspronkelijke woontoren is rond 1420 door de Utrechters verwoest [Renaud,1986].
De oudste fase bestaat uit een 3-tal funderingen van 2,5m breed die een binnenruimte vormen van 5 x 5 m. Zij vormden de oorspronkelijke woontoren.
Het kasteel is in de 14e eeuw uitgebreid met een rechthoekig huis. Tezamen met de woontoren was deze opgenomen in een ommuurde binnenplaats.
In 1422 werd het kasteel door inwoners van Utrecht verwoest. Pas in 1520 werd er een nieuw kasteel gebouwd.
Bron: Recent is aangetoond dat in een oorkonde uit 1247 Kasteel Zuylen wordt genoemd als huis van Gijsbert van Zuylen.
Pas tussen 1510 en 1528 werd er een nieuw 'kasteel' of slot gebouwd.
Het nieuwe kasteel is deels over de fundering van de woontoren gebouwd.

Bezitgeschiedenis:

De eerste bezitter is Gijsbert van Zuylen uit 1247. Steven de zoon van Gijsbert wordt in 1278 als heer van Zuylen genoemd.Later ook als heer van Westbroek. Steven stond aan de zijde van Floris V. De heren van Zuylen waren ook heren van het kasteel van Anholt (Duitsland).
Na de dood van Frederik van Zuylen in 1380 zou zijn zuster Alienora de bezittingen erven. Alienora was getrouwd met Van Borselen. Hun zoon Dirk van Borselen kreeg in 1404 Zuylen in handen.

URL Historisch Zuylen
Wikipedia Zuylen
Castlephoto Kasteel Zuylen

Noord-west zijde - Jan de Beijer, 1750
kaart van J. van Diepenem, 1614

Renger de Bruin - Branden of betalen, 2022 -- blz 49-61 (met illustratie)

Karin Verboeket - Slot Zuylen Oud-Zuilen, 2003 -- blz 1-112 (met illustratie)

M.A. Dukes-Greup - Vecht en Veste, 1993

A.W.A. van der Goes - Slot Zuylen, 1992 (met illustratie)

A.W.A. van der Goes - Van reparatiën ende melioratiën: vier eeuwen onderhoud en verbouwen van Slot Zuylen, 1986

R.G. Bosch van Drakestein - De documentaire waarde van de topografische afbeeldingen van Slot Zuylen, 1985 -- blz 185-200 (met illustratie)