IJsselstein

Adres Kronenburgplantsoen 9
Plaats IJsselstein
Gemeente IJsselstein
Datum gegevens wo 4 oktober 2023

Aan de noordwestkant van het oude middeleeuwse deel van Ijsselstein.

Toelichting functie(s):

De authentieke vroeg 16e-eeuwse kasteeltoren is ‘s zomers in het weekend te bezichtigen. De Kasteeltoren is het restant van het eens vermaarde Kasteel IJsselstein. Bekijk de bijzonder gemetselde wenteltrap met fraaie gewelven en de torenkamer met haard, sekreet (toilet) en gevangenis. Rondleidingen in klederdracht.

Het enige wat nog rest is de uit 1528 daterende traptoren.

Steen aan de IJssel

Zichtbare toestand: Intact
Het kasteel werd in 1417 volledig verwoest. In 1466-1470 is er een nieuw kasteel gebouwd, nadat er een einde kwam aan de oorlog tussen Utrecht en IJsselstein. Het kasteel werd slechts bewoond door een drost.
Zichtbare toestand: Intact
Eerst werd er in 1477 een woontoren gebouwd aan de zuidoosthoek. Daarna een poortgebouw met valbrug aan de westkant van de toren. Het kasteel terrein werd volledig ommuurd met ronde torens op de west- en noordzijde. Tijdens de oorlog van 1482 was het kasteel gereed voor verdediging. In 1527 werd haaks op de woontoren nog een lange galerij met traptoren gebouwd. In 1888 werd het kasteel, op de traptoren na, gesloopt.
Alleen de traptoren rest.

Bezitgeschiedenis:

Armoud van Amstel bezat in 1267 de hoge jurisdictie van de baronie van IJsselstein. Zijn zoon Gijsbrecht wordt in 1279 als heer van IJsselstein genoemd. Mogelijk werd Gijsbrecht door Floeis V met het kasteel beleend.
Gijsbrecht deed afstand van de daden van zijn oom Gijsbrecht IV die mee hielp Floris V te vermoorden. Toen Gijsbrecht in 1297 weigerde het kasteel IJsselstein ter beschikking van de Graaf te stellen, werd hij gevangen genomen. Zijn vrouw Bertha verdedigde het kasteel tegen de Graaf van Holland. Dit hield zij een jaar vol. Vanaf 1309 werd Gijsbrecht en zijn zoon Arnoud weer met het kasteel beleend. Zoon Arnoud nam de titel baron aan. Hij bleef in het Hollandse kamp. De bisschop van Utrecht belegerde in 1349 gedurende 5 weken kasteel IJsselstein. In 1356 werd IJsselstein opnieuw aangevallen . Hierbij werd de voorburcht ingenomen en in brand gestoken, daarna werden zij verdreven. In 1364 kwam het kasteel aan Arnoud's dochter Guyotte, zij was getrouwd met Jan I heer van Egmond.
Haar kleinzoon Jan II van Egmond en IJsselstein droeg de bijnaam "Jan met de bellen" vanwege zijn bellen aan zijn harnas.

Wikipedia IJsselstein
Castlephoto Kasteel IJsselstein

Saskia Minjon - Een nieuwe inrichting voor het kasteelterrein van IJsselstein, 2015 -- blz 18-20 (met illustratie)

P.W.A. Broeders - Als zand tussen de vingers....., 2010 -- blz 1-18

R.J. Ooyevaar - Bouwgeschiedenis van het kasteel Ijsselstein, 2007

M.W.J. de Bruijn - IJsselstein de Vesting, 2005

D.H. de Jager - IJsselstein : Kasteel IJsselstein, 2002 -- blz 247-251

D.H. de Jager - Kasteel IJsselstein en klooster O.L. Vrouwenberg, gemeente IJsselstein: archeologisch onderzoek, 2001

P.W.A. Broeders - De genius loci van IJsselstein; een drieluik, 2000