Woerden

Adres Rijnstraat 66
Plaats Woerden
Gemeente Woerden
Datum gegevens ma 12 januari 2015

Aan de rand van het centrum.

Over van middeleeuwse toestand:

Het kasteel bestaat uit een vierkante plattegrond met op elke hoek een ronde toren. De zuidoostelijk toren is groter (18m doorsnede) dan de overige torens (12,5 m doorsnede). Normaal worden de torens verbonden via een weergang. Het kasteel van Woerden worden de torens verbonden door in steen overwelfde gangen met daarop de weermuur. Dit is uniek voor Nederland.
Het kasteel is aan vier zijden omgeven door een natte gracht. Aan de noordzijde lag een brug. De toegang is nog steeds aan de noordzijde maar de grachten zijn verland en gedempt en de brug is verdwenen. De brugpijlers bestaan ondergronds nog steeds. De onderzijde van het kasteel, de plint, is extra stevig uitgevoerd. Hiervoor werd natuursteen, hoofdzakelijk Gobertanger, gebruikt. De rest van het kasteel is in baksteen uitgevoerd.

genoemd naar de plaats.

Stichting
1415
Afm. hoofdburcht (m) 50 x 50m
Zichtbare toestand: Bevat oude delen

Bron: mine genadige here die stienputte ende werken ende an der graften gemeten dair die stien uutgegrave is dair 't huys te Woerden aldus na of gemaect is…
Hieruit blijkt dat de bouw van het kasteel nagenoeg voltooid is.

Bezitgeschiedenis:

Hertog Jan van Beieren geldt als bouwheer van Woerden. Daarna is het kasteel steeds bewoond geweest. Meestal door een kastelein (zetbaas van de Graaf of Hertog). In 1425 gaat het kasteel van Beiersche handen naar het Bourgondische hof. Tijdens de Jonker Fransen oorlog (1488-1490) wordt het kasteel ingenomen door Jan van Montfoort en was het daardoor in Hoekse handen.
In 1575/76 wordt het kasteel belegt door de Spanjaarden. In 1671 wordt het kasteel eigendom van het gewest Holland.

Castlephoto Kasteel van Woerden

Manon Schooneman - Bourgondische kastelen in de Lage Landen Een vergelijkende studie op basis van de grondplannen,, 2013 -- blz 68-71 (met illustratie)

Lex Albers - Een veilig slaapvertrek : Kasteel Woerden 600 jaar 1410-2010, 2010 -- blz 1-88 (met illustratie)

Th.A.A.M. van Amstel - De heren Van Amstel 1105-1378, 1999

Jaap (Jacob Gerard Nicolaas) Renaud - Woerden, Woerden en nog eens Woerden, 1991 -- blz 186-191 (met illustratie)

Jaap (Jacob Gerard Nicolaas) Renaud - Waarheen met de broden van heer Jan van Polanen?, 1990 -- L-LII (50-52) (met illustratie)