huis ten Proost / Mijdrecht

Plaats Mijdrecht
Gemeente De Ronde Venen
Datum gegevens di 29 september 2020

Locatie:

Waarschijnlijk heeft het huis ten oosten van de Nederlandse-Hervormde kerk in Mijdrecht gestaan. Er gaan ook geruchten dat het huis onder de rondweg in Mijdrecht ligt.

(Bouw)fase 1 - 13e eeuw, 4e kwart t/m 18e eeuw
Afm. totaal terrein (m): 50 x 50
Afmeting voorburcht (m):20 x 50
Zichtbare toestand: Intact
In 1512 was het huis al een ruïne, in 1572 is het nog eens door brand verwoest. Daarna is geheel of gedeeltelijk hersteld want in 1536 is het huis erkend als ridderhofstad. Helaas werd het huis in 1572 belegerd door 500 man van Adriaan van Duivenvoorde. Het huis werd verwoest. Enkele delen bleven staan o.a. de uitgebrande toren. Het kende daarna nog diverse eigenaren, mogelijk dat delen bewoonbaar zijn gemaakt. Na 1580 hersteld en uitgebreid. Na 1759 vervallen.

J.D.M. Bardet - Kastelenboek Provincie Utrecht, 1975 -- blz 176

A.J. van der Aa - Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, 1839 -- DL.7 960, DL.9 286 (Proosthuis)