Duurstede / Wijk bij Duurstede

Langs de Wal 6
Utrecht

In stad Wijk bij Duurstede. Aan de zuidzijde van het centrum.

zalenverhuur / feesten

zalenverhuur / vergaderingen

Over van middeleeuwse toestand:

Het huidige complex wordt gedomineerd door de hoge ronde z.g. Bourgondische toren en de vierkante toren. De feitelijke ruïne bestaat uit gevelresten van de voormalige woonvleugels aan de west- en zuidzijde van het kasteelcomplex, de zuidwestelijke hoektoren en de gedeeltelijk weer opgemetselde poorttoren.

Afmetingen toelichting:
In 1456 werd het verworven kasteel door bisschop David van Bourgondië in een vierkant kasteel herschapen.
Bron:
In een beleningsoorkonde uit 1322 wordt het kasteel Duurstede voor het eerst genoemd. Uit de oorkonde blijkt dat de bewoners de heren van Zuylen, het kasteel al enige generaties bezaten.

Publicaties:

Taco Hermans - Middeleeuwse woontorens in Nederland : de bouwhistorische benadering van een kasteelvorm, 2016 -- blz 67-68 (met illustratie)
Taco Hermans - Woontorens in Nederland; bouwhistorische gids voor middeleeuwse woontorens, 2015 -- blz 80-83 (met illustratie)
Taco Hermans - Woontorens in Zuidoost Utrecht, 2008 -- blz 2-10
Taco Hermans - Wohntürme in Südost-Utrecht, 2004 -- blz 187-194
Leo Wevers - Duurstede - eine Residenz des Utrechter Bischofs David von Burgund, 2004 -- blz 59-68
Tarq Hoekstra - Fortification of castles in the Northern Netherlands during the Gelre-Habsburg conflict (1492-1543), 2000 -- blz 123-148
Chris Schut - Kastelen en buitenplaatsen op en om de Utrechtse heuvelrug, 1996