Voorst / De Stins

Adres Stinspad
Gemeente Zwolle
Provincie Overijssel
Datum gegevens do 5 februari 2015

Gelegen in een plantsoen in de wijk Westenholte in Zwolle.

Over van middeleeuwse toestand:

Het muurwerk is voor een belangrijk deel hergebruikt (o.a. Werkeren) in de 19e eeuw en daarmee ook grotendeels verdwenen. De ringmuren waren 80 voet hoog en 12 voet dik.

Ontleend aan de naam van de eigenaars Van Voorst.

Typologie Ronde of ovale burcht
Afmeting voorburcht (m):57 x 22

Bouwgeschiedenis:

De muur die de hoofdburcht omringde had een ovale vorm en een afmeting van 48 bij 44 meter. De fundering van de muur bleek circa twee meter dik te zijn. Binnen deze muur zijn geen sporen van bebouwing teruggevonden, omdat bleek dat dit gedeelte in de loop der eeuwen geëgaliseerd is. Ten oosten van de hoofdburcht lag de voorburcht, gescheiden door een gracht van acht meter breed. De voorburcht had een iets geknikte vorm met een lengte van 57 meter en een breedte van 22 meter. Ook binnen de voorburcht zijn geen andere bewoningssporen teruggevonden. Rond de hoofd- en voorburcht lag een gracht van geringe diepte, maar wel zeer breed: 22 tot 40 meter. Rondom deze gracht lag, als extra verdediging, nog een stelsel van twee tot maximaal vijf sloten. Een vergelijking met de plattegronden van Oud-Teylingen (Warmond ZH) en kasteel Heusden (Heusden Nbr) dringt zich op.

Bezitgeschiedenis:

De heren van Voorst lapten het gezag van de landsheer, de bisschop van Utrecht, aan hun laars en terroriseerden zowel de boeren op het platteland als de burgers van de steden. In 1362 werd het de bisschop te gortig. Samen met Kampen, Zwolle en Deventer formeerde hij een groot leger dat optrok naar het kasteel van de heren van Voorst, net ten westen van Zwolle. Uit schriftelijke bronnen weten we dat de voorburcht al na drie dagen werd ingenomen. De definitieve inname vond pas vijftien weken later plaats. De roofridders gaven zich pas gewonnen toen het kasteel werd bestookt met vuil en rottende kadavers. Omdat zij een veilige aftocht hadden bedongen ontsnapten zij aan een wreed lot. Het kasteel werd meteen met de grond gelijk gemaakt en tot op heden bleef de plaats onbebouwd.

Archeologisch onderzoek:

Archeologisch onderzoek uitgevoerd in 1981 en 1982. Bij dit onderzoek is een klein deel van het terrein opgegraven. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat ten behoeve van de steenwinning in de 19e de muren vrijwel geheel uitgegraven zijn.

Publicaties:

A.G.M. Spiekhout - Het middeleeuwse kastelenlandschap van het Oversticht, 2020 -- blz 561-564 (met illustratie)

Joke Eikenaar - De vloek van Voorst, 2019 -- blz 1-196 (met illustratie)

A.G.M. Spiekhout - Kastelen met een meervoudige ronde omgrachting, 2012 -- blz 75