Zwanenburg / Ten Boghe

Adres Zwanenburgseweg 8
Gemeente Bernheze
Toegankelijk Niet toegankelijk
Datum gegevens vr 26 november 2021

Ten noorden van Veghel aan de andere kant van de A50.

Over van middeleeuwse toestand:

In 1850 werd het deel met het puntdak gebouwd, de noordoostelijke bouwmassa; en in 1860 werd de boerderij opgetrokken. Begin jaren twintig van de twintigste eeuw werden er restauraties uitgevoerd. Tussen 1946 en 1953 volgde er een grootscheepse restauratie. In 2009 is de boerderij nogmaals geheel gerestaureerd.

Stichting
1400
In de 14e eeuw is er sprake van een kapel en watermolen.
Rond 1400 werd er op de plaats van het huidige huis een stenen kamer gebouwd.
De zuidoostelijk huis dateert uit ca 1500-1520, later zijn er delen aangebouwd rond 1620, 1670 en 1850. Het geheel is omgracht, waarbij de gracht zeer ruim om de gebouwen ligt.

Bezitgeschiedenis:

In 1317 woonde de weduwe Spierings van Dinther op 't goed te Boeghem. In 1378 gaf Jan van Berlaer de gemene gronden van Dinther uit aan de inwoners van Dinther. In 1407 was Dirk Spierings van Dinther eigenaar van het goed op Beugd. Dirks dochter trouwde met Jan van Kessel, waardoor het huis in diens handen kwam. In 1455 wordt hun zoon Jan Janszn. van Kessel beleend met de hoeve ten Boegh. Halverwege de zeventiende eeuw was het huis in handen van Gijsbert van Schout . In 1700 wordt Jacob van der Hoeven, heer van Heeswijk en Dinther genoemd als eigenaar van het huis. In 1798 werd het huis door de toenmalige heer van Heeswijk, Cornelis Jacob Speelman, verkocht aan Johannis van Sandvoort. In 1835 gaat het over in handen van Josephus Franciscus de Cuyper.

Wikipedia Zwanenburg (Dinther)

E.C.J.M. van Bouwdijk-Bastiaanse - Huis Zwanenburg, 2023 -- blz 4-93 (met illustratie)

Jan van Gemert - 'Kastelen' in Heeswijk, Dinther en Loosbroek en hun omlopende grachten, 2006 -- blz 14-24

W.J.F. Juten - Heeswijk en Dinther VI. De Ridderhofsteden onder Dinther, 1898 -- blz 283-293

A.J. van der Aa - Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, 1839 -- DL.XIII 403